Helgfrågan: mellanspel

Det är kväll, jag har varit på vinprovning, cykeltur och sen simmat i havet, så nu börjar det bli ganska sent. Men lite helgfråga ska jag svara på innan natten.

e36b1-fotoflexer_photo4

Vad tycker du är för mycket mellanspel i böcker?

Det där är en svår fråga. Det är nämligen så att det gör inte så mycket med mellanspel om det är bra skrivet. Mia nämner själv att det finns deckare där det är så mycket sex att man glömmer mordet. Jag är ju en inbiten romanceläsare och som sådan rätt ”härdad” då det kommer till sexscener. Med det sagt så vill jag säga att om inte sexscener har en vettig plats i böcker och inte alls på något sätt passar in i handlingen för övrigt, då kan författaren lika väl lämna bort sexscenerna. Å andra sidan, en extremt töntig sexscen kan ju ge den dagens goda skratt, så det är ju det..

Jag skulle nog säga att jag reagerar mest negativt på infodumpning. Jag läser också mycket historiska böcker, och om man då tar en historisk deckare till exempel är det en fin linje mellan tillräcklig bakgrundsinformation och för mycket. Jag skulle säga som generellt råd till författare att läsare som vill veta mera har alla möjligheter att ta reda på mera utanför bokens gränser, till och med en lista bak i boken på möjliga ställen där man får veta mera kan ha sin plats, men det är väldigt svårt att få all den fina informationen författaren fick fram när hen gjorde sin research att passa in i bokens handling. Sånt kan få mig att tappa läsflytet.

Bonusfråga: I helgen ska det bli fint väder enligt SMHI, vad ska du hitta på?

Jag tycker jag hittat på alldeles tillräckligt mycket redan idag fast det inte är helg än! Jag har aldrig varit på vinprovning förr, och det provade jag ikväll. Sätt en lite längre cykeltur och en liten simtur i havet på det så räcker det alldeles bra för flera dagar. Det är till och med så att jag planerat en rätt lugn helg med mina ”små” pojkar, ända till söndag kväll då det är min tur att vara värdinna för vår bokklubb. Kanske lite bastu, kanske lite hallonplockning kan finnas på programmet, och helt säkert lite läsning.

16 reaktioner på ”Helgfrågan: mellanspel

  1. Åsa Carlsson

    Håller med dig fullkomligt angående det där om infodumpning, ibland tycks författare vilja få in så mycket som möjligt, då blir det inte alltid så bra. Bästa sorten är den som får läsaren själv att ta reda på mer faktabakgrund.
    Hoppas att en andra omgång hösthallon skall gå fram innan första frosten, ser lovande ut. Hallonblommen har lockat mängder av humlor i år, och gör det ännu. Härlig med allt liv bland toppskotten. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s