En smakbit ur Jämlikhet

57890-6473057481_ce462009e6_o

Det är en härlig sommarsöndag och jag har struntat i alla måsten och borden och ligger i solen, igår kväll eldade jag bastun och simmade ordentligt i havet för första gången i år- det var fortfarande kallt, men liite varmare hade det blivit och sen värmde ju bastun en del. Idag samlas smakbitarna på bloggen Flukten fra virkeligheten , där hittar man många tips på sommarläsning!

Jämlikhet

Jag läser Jämlikhet av Hilary Mantel, en del av hennes trilogi om franska revolutionen. Boken börjar 1789, Bastiljen är stormad, men kungen sitter fortfarande kvar.

Från s. 219:

Jag kom tillbaka från England i september. Amnestin blev den gamla nationalförsamlingens sista beslut. Tanken var att vi skulle inviga den nya eran i en anda av försoning – eller något liknande skenheligt dravel. Du ska få se hur det gick.
Sommarens händelser hade skadat patrioterna – i många fall bokstavligen – och jag återvände till ett rojalistiskt Paris. Kungen och hans hustru visade sig återigen offentligt och det jublades. Jag fann ingen anledning att sura; jag är mer för välvilja. Jag behöver inte tala om för dig att mina påstridiga vänner i Cordelierklubben inte delade min uppfattning. Mycket har hänt sedan -88, när de enda republikaner jag kände var Billaud-Varennes och min käre bångstyrige Camille.

Jaget här är Danton. Först var boken lite förvirrande, det är en del två i en serie och man dök rakt in i handlingen, men nu har jag sorterat upp folk och hänger med igen. Dessutom har jag glömt såpass mycket av franska revolutionen att allt inte känns förutbestämt när jag läser, och det blir ju lite mer spännande så. Nu ska jag ta min bok och placera mig i solen på terrassen och äntligen tanka lite solsken inför vintern.

31 reaktioner på ”En smakbit ur Jämlikhet

 1. Hilary Mantel har jag inte läst något av och jag är, just nu, tveksam till att jag kommer att göra det. Men man vet ju aldrig, kanske blir jag sugen på historiska romaner igen.

 2. Pirjo Saloniemi

  Har inte läst något av den författaren trots att jag har ett par av hennes böcker olästa i bokhyllan. Tack för smakbiten!

 3. Det hørtes virkelig kaldt ut å svømme i havet nå. Jeg er ikke så glad i å bade, så jeg gjør det heller ikke så ofte. Men hvis det blir varmt nok hopper også jeg uti 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

  1. Ja den här sommaren har inte havet blivit riktigt varmt, och nu då vi närmar oss slutet på juli och det inte blivit nämnvärt varmare än i början på juni så tänker jag att det inte hinner bli varmt i år. Men jag mäter inte temperaturen, det är kanske bäst så ibland!

 4. Jag har inte läst något av författaren men kan nog vara intressant. Bastu har jag testat när jag varit i Finland, det passar inte mig, men lite avis och önskar att jag gillade det. Tack för smakbiten!

  1. Det är åtminstone bra med bastu så man blir så varm att man vågar doppa sig i havet! Det går till och med att vinterbada efter bastu, men vinterbad är nog skönast efteråt..

 5. Trilogi om franska revolutionen låter intressant. Men böcker av Mantel är väl i maxi-tegelstensformat, är det så även med dessa böcker?

   1. Åsa Carlsson

    För väl det, då de första två tycks vara på över 300 sidor, vardera. Och den sista på över 500 sidor. Mastigt att tänka sig i en volym. 😉

 6. Men åh, bastu och havsbad låter underbart! Är det något jag saknar här hemma så är det en bastu. Någon gång, när jag blir pigg och rik, ska jag försöka ordna en.
  Och någon gång, rent av innan jag blir pigg och rik, måste jag läsa Mantel.

 7. paulamerio

  Har hört mycket gott om henne, men vet inte om jag är upplagd för en trilogi om franska revolutionen. Jag har nyss tragglat igenom finska krigen, så nu räcker det med krig för ett tag. Tack för smakbiten, jag är grön av avund både på bastubad och simtur i havet!

  1. I och för sig är nog franska revolutionen och finska krigen lite olika händelser. Men min historialärare hävdade att man bara behövde lära sig en revolution, sen kunde man alla dom andra också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s