Farväl DDR

Vilken bok? Farväl DDR. Terror, övervakning och vardagsliv i Östtyskland, 1945-1989 av Guido Knopp.

Var har jag fått tag på den? Ett recensionsexemplar, tack så mycket!

Vad handlar boken om? Titeln säger ganska mycket. Det här är grundboken du behöver för att förstå vad DDR var, hur det kom till, varför det fanns kvar så länge och varför det sen bröt ihop.

Vad tycker jag? Jamen, jag är historienörd som gillar att läsa, det är klart jag gillade! Speciellt mycket gillade jag kapitlet om hur DDR bildades, och att få veta lite bakgrund för de ledande personerna. En annan sak som var ny för mig var ekonomin i DDR, jag var ju barn när landet fanns så ekonominyheterna därifrån var något som jag inte lyssnade på eller förstod. Nu, med t.o.m lite ekonomistudier bakom mig, är jag fascinerad av att landet kunde finnas ens så pass länge som det fanns och inte gå i konkurs. Det är klart det finns mer spännande kapitel i boken, med muren och flyktförsöken och så, men jag fick de flesta nya insikterna i att få veta vilka personerna var som ledde landet, och hur ekonomin (inte) fungerade. När ett lands främsta inkomstkälla är att ge fångar till grannlandet mot lösen, då är det rätt illa. Men den största arbetsgivaren i landet sysslande förstås med en verklig framtidsbransch, informationsinsamling och -förmedling samt övervakning, för den största arbetsgivaren var antagligen Stasi.. synd bara att de inte slog sig på IT-branschen. Eller vad vet jag, kanske de gjorde det efter murens fall, hemska tanke!

Utmaningar: HUR ska jag få det här inklämt i sommarbokbingo? Fängelse eller något inlåst har jag redan använt. Trots att det är Tyskland dricker de inte vidare mycket öl. Jamen, nu ser jag- orden ”övervakning” och vardagsliv” innehåller ju bokstaven G!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s