En smakbit ur Tusen gevärskulor, tusen fjärilar

33f52-6473057481_ce462009e6_o

Ja, det ska blir en smakbit ur min läsning idag också. Jag ska sent omsider börja på med månadens språk indonesiska, och till det ändamålet har jag lånat Indonesien berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilar. Smakbiten kommer från första novellen, Berättelsen om Nji Paina av Herman Kommer

Indonesien berättar: Tusen gevärskulor, tusen fjärilar : nitton noveller

Det berättas om en familj från byn Purwo i östra Java. Familjefadern, en javan, hette Niti Atmodjo och arbetade som skrivare på en socker fabrik. Niti och hans fru hade flera barn ihop, både pojkar och flickor, och de levde i ett hus beläget nedanför en kulle intill en å.
Alla Niti Atmodjos söner arbetade på sockerfabriken. Purwo, den äldste, hade fått lära sig arbeta med järn och visat sig vara duktig inom sitt hantverk. Den näst äldste jobbade som betjänt åt fabrikens chef, herr administratör, och bar alltid rena och fina kläder, så han såg riktigt stilig ut. Den yngste sonen gick fortfarande i skolan. På morgnarna promenerade han med skifferkrita och böcker i händerna till skolan som låg långt från hemmet.

Det låter som en början på en saga, eller hur? Och eftersom det här är en novellsamling så hinner jag säkert med några av novellerna innan maj månad är slut, även om jag inte skulle hinna med alla novellerna i boken, och så behöver jag inte missa månadens språk även om jag låtit det bli lite sent.

18 reaktioner på ”En smakbit ur Tusen gevärskulor, tusen fjärilar

  1. paulamerio

    Noveller gillas här också, o vilken skoj utmaning med olika länder! Tack för smakbit, trevlig söndagkväll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s