Veckans topplista: Skottland

20181204_223032_0000

Det är få saker jag gillar så mycket som Skottland, även om det var rätt länge sen vi var dit nu. Jag såg ett gammalt foto av mig i Skottland häromdagen, från en gång vi var där med våra småkillar. Det som slog mig mest (förutom hur många meter mer pojke familjen nu består av) var hur annorlunda jag såg ut den gången. Det var sommaren efter att jag genomgått cellgiftsbehandling, och i det skedet hade jag jobbat i ungefär ett halvår redan. Men mitt hår såg inte alls ut som mitt hår, och mitt ansikte var lite svullet och skumt efter kortisonmedicinering då ännu ett halvår efter att all medicinering slutat. På bilder före och en lite längre tid efter att jag var sjuk, är jag i stort sett mig lik, men under behandlingen och tydligen ännu ett halvår efter ser jag rätt underlig ut. Med min vanliga tur skulle ju mitt pass förnyas mitt i behandlingen också. Det har ju blivit förnyat igen, och jag har sällan varit så glad att slippa ett passfoto som det på mitt förra pass, där jag hade månansikte och 3 mm gles stubb istället för frisyr.  Min (som vanligt) lugne och uppmuntrande make sa bara att han tyckte det var rätt kul att vi hade samma frisyr ett tag.

skottlandsflagga

Nå, det blev en lång utvikning, nu övergår vi till bra böcker från Skottland!

Andrew Greig – In Another Light. Huvudpersonen har genomgått en hjärnoperation och med millimeter undgått döden. Det här får honom att flytta till Orkney för att börja om sitt liv, och också att försöka ta reda på mer om sin far. Vi följer två trådar i berättelsen, faderns tid i Penang på 1930-talet, och sonens öliv på Orkney.

 

Jo, Alexander McCall Smith har skrivit annat än Damernas detektivbyrå också. Den här ingår i en serie om Isabel Dalhousie, filosof till yrket, som blir detektiv på grund av sin nyfikenhet. Just den här boken blev det bara för att ”The right attitude to rain” kan vara bra att ha i Skottland.

Linda Gillard är inte skotsk, men hon bor nu i Skottland och har bott där ganska länge. till exempel en tid på Skye, med utsikt över The Cuillin- bergen. Ett av resultaten av att bo där blev den här boken, Emotional Geology, om bland annat bergsklättring, osäker mental balans och kärlek.

Ann Cleeves är heller inte skotsk, men hennes deckarserie som utspelar sig på Shetlandsöarna kan jag inte förbigå här. Jag har för övrigt inte läst Wild Fire än, det ska ju vara den sista i serien efter vad jag förstår. Kanske en kandidat för årets sommarläsning?

Sist men inte minst- en topplista från Skottland utan Ian Rankin är ingen topplista alls. Den underbart motsträvige polisen Rebus i Edinburgh tror jag inte någon missat. Just den här boken blev det för den fina känslan jag fick när jag stod och läste skylten Fleshmarket Close i Edinburgh, och Ian Rankin var en av de första författarna maken började lyssna på när han började med ljudböcker. Jag har alltså dessutom många fina minnen från bilresor med maken när vi lyssnar på böcker om Rebus.

Några böcker blev utanför listan. Till exempel Peter Mays serie från Hebriderna. Men jag litar på att någon annan tar med de böckerna i sin topplista. Det skulle också ha varit tänkbart med en topplista med romanceböcker med någon form av skotsk manlig huvudperson, dock inte alltid i kilt.. men det kanske blir någon annan gång. Jag ska ändå nämna en bok jag inte läst, men är mycket nyfiken på, i den här romancetraditionen. Alyssa Cole har skrivit en bok som heter Duke by default, men den är INTE en historisk romance, istället utspelar den sig i modern tid. Hjälten är skotte och dessutom vapensmed – det vill säga sysslar med svärd och rustningar. Vore kul att se hur den boken funkar!

 

 

28 reaktioner på ”Veckans topplista: Skottland

  1. Stilen är kanske lite liknande ändå. men å andra sidan, jag gillade inte alls böckerna om professor von Igelfeld, alltså gillade verkligen inte, och den här serien har i alla fall fördelen att utspela sig i Edinburgh!

 1. Mormor

  Jag hör till dem som missat Ian Rankin, men jag ska rätta till saken snarast.
  Damernas detektivbyrå gillar jag, men 11-12 böcker är kanske lite väl mycket, alla kan ju inte vara lika trevliga.
  Ann Cleeves Shetlandsserie är fin. Jo, Vild eld är den sista, visst ska du läsa den! Har du sett tv-serien? Jag tyckte om den också, även om huvudpersonen inte alls motsvarade den bild jag hade inuti huvudet.
  Du har väl läst En bokhandlares dagbok? Utspelas också i Skottland.Underhållande, charmig och välgörande fri från påhängda kärlekshistorier. Ja missförstå mig rätt – visst tycker jag om kärlekshistorier (!), men inte om de är tillfogade bara för den goda sakens skull.
  Önskar dig många trevliga läsutflykter, det är roligt att läsa om dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s