Helgfrågan: Bokstress och avslappning

e36b1-fotoflexer_photo4

Tänk så härligt om det vore fredagskväll idag istället för torsdagskväll, och en ledig helg låg framför? Men, torsdag är det och då är det dags för Helgfrågan:

Kan du känna dig stressad över alla nya böcker som kommer ut?

Om jag skulle ha ambitionen att hänga med och bara läsa nya böcker skulle jag nog vara det. Men min naturliga oförmåga att vara ”inne” och göra, ha eller läsa det allra senaste har snarast förstärkts nu när jag jobbar på bibliotek. Klart vi hänger med och köper in nya böcker, men råkar vi missa nån går det jättebra att beställa den boken lite senare, det är ingen katastrof. Det är inte heller någon katastrof att inte ha läst alla nya böcker, dom finns kvar i bibliotekets (eller mina egna) hyllor och så läser jag dem när det känns så.

Och bara så att det inte blir något missförstånd: Naturligtvis VILL JAG HA alla böcker som kommer ut, genast, men den där ”vill ha”-känslan är mer som en fantasi och betyder inte att jag på allvar tänker mig att jag skulle avsätta tid för att läsa allt jag ”vill ha”. Alltså förvandlas den känslan inte till stress.

Bonusfråga: Har du något avslappningstips?

Läsa brukar funka.. jag läser romance när jag är stressad.

Ett annat förslag är att få det så tyst som möjligt runt mig. Lite svagt fågelkvitter kan vara acceptabelt, men annars helst knäpptyst. Är det riktigt nödläge så ska det gärna också vara mörkt, och varmt. Detta tips fick jag av en f.d kollega som hade migrän, men det funkar i ganska många lägen har jag märkt. (Jag har alltså inte migrän.) Hon tog ytterkläderna på, gick till en skrubb på vårt jobb, stängde dörren om sig och kom tillbaka efter tio minuter-en kvart som en ny människa. I hemmaförhållanden tar jag en så varm dusch som det bara är möjligt utan att bli skållad, kryper i säng och drar täcket över huvudet. Tyst, varmt och mörkt. Gör absolut inget om jag somnar och sover en liten stund.

Om stressen kommer sig av inre kaos, kan det hjälpa att börja städa garderober eller köksskåp. Vika kläder och sätta i prydliga högar, eller rada bestick eller glas i prydliga rader kan möjligen också få rätsida på trassliga tankar. Speciellt effektivt är det här när man behöver fatta ett beslut av något slag. Medan man sorterar grejer, har man också omedvetet sorterat igenom för- och nackdelar.

Musik. Hurudan vet var och en bäst själv, men musik kan också hjälpa.

Bastu hjälper också. Det är i och för sig rätt självklart, för bastun är ju ett ställe där det ofta är tyst, varmt och rätt mörkt. Och är det inte mörkt annars kan man ju släcka lamporna. Extra plus om det är en vedeldad bastu, för det är avslappnande att titta på eld också.

Ja, det var några avslappningstips.

 

19 reaktioner på ”Helgfrågan: Bokstress och avslappning

  1. Åsa Carlsson

    Bra tankar om böcker och tips för avslappning… tyvärr gillade jag också tystnaden förut, innan sjukdomen innebar konstant tinnitus dygnet runt. Behöver jag nämna att jag hatar det? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s