Veckans topplista: Påskekrim

20181204_223032_0000

Jag tolkar temat för veckans topplista, påskekrim, som tips på riktigt bra deckare. Och det är ju naturligtvis en omöjlig uppgift, det går inte att utse bara fem deckare som ska vara de bästa av de bästa. Men samtidigt vet jag inte hur jag annars skall avgränsa listan. Så det blir en lista på bra deckare, de deckare som jag kom på idag.

untitled

Jag är mycket glad över att jag beslöt mig för att börja läsa Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers. Jag har haft så mycket läsglädje av hennes deckare, och kvartetten med deckarförfattare Harriet Vane och lord Peter Wimsey gillar jag bäst. Men böckerna med bara Wimsey är inte dumma de heller. Sayers deckare har fördelen att vara väldigt brittiska, och utspela sig under en period i historien jag tycker om att läsa om, nämligen mellan första och andra världskrigen.

Jag tycker också att Robert Galbraiths (alltså JK Rowlings) serie om Cormoran Strike är läsvärd (lyssningsvärd?) åtminstone hittills när jag lyssnat på två böcker. (Jo, jag kommer att säga några ord om Silkesmasken lite längre fram den här veckan). Jag har förstått att del tre och fyra i serien kan anses vara lite för långa för sitt eget bästa, men jag ska nog småningom fortsätta den här serien.

Vinterdrottningen av Boris Akunin inleder en serie där detektiven heter Erast Fandorin och är en statstjänsteman vid Tsar Alexander III:s polis. Och bra som omväxling till mina brittiska detektiver..

Rebus är en av mina älsklingsdeckare, och nu är vi tillbaka på de brittiska öarna. Det här är första boken i serien, Knutar och kors/Ian Rankin, men den översattes först år 2014. Jag har inte läst alla böcker med Rebus, men kanske det är dags för någon snart igen!

Medan mörkret faller av Anna Lihammer inleder en serie, det är år 1934 och huvudpersonerna är kriminalkommisarien Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson. Som jag minns det, vandrade jag runt på Bokmässan år 2015 och kom att lyssna på Anna Lihammer som berättade om den här boken och jag insåg att det här nog är en bok för mig.

bunny-pictures-4

Det var mina fem påskekrim!

 

26 reaktioner på ”Veckans topplista: Påskekrim

  1. Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers blev jag väldigt nyfiken på! Det låter som något jag kan gilla. Gökens Rop har jag inte läst än men ska göra det snart! Tack för intressanta tips! 🙂

  2. jag var under en tid väldigt förtjust i Rankin. lyssnade på honom på mässan också. han är så sympatisk. men på senare år har jag släppt honom av ingen anledning alls. Dorothy Sayers har aldrig varit min förtjusning. jag tycker att hon är för mångordig. Lihammer har jag läst

  3. Åsa Carlsson

    Dorothy Sayers har jag väl läst något av, för en massa oherrans år sedan. Kanske dags att läsa igen? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s