Helgfråga om sopsortering och ”kulturkoncentration”

e36b1-fotoflexer_photo4

Jag börjar med bonusfrågan idag i Mias helgfråga:

Vad tycker du om sopsortering? 

Det är väl trevligt med sopsortering? Nåja, allvarligt. För det första tror jag att sopsortering måste göras relativt enkelt om det ska funka att dom flesta ska sortera sina sopor. För det andra har det ibland varit debatt här om hur ofta man måste tömma sin soptunna. Sådana som är bra på att sortera, kompostera eller annars minska sitt avfall, klagar ibland på att tömningsintervallen för hushållens soptunnor är ganska bestämda. Jag skulle ju se saken som så att det vore en bra morot att få glesa ur soptunnetömningen och få en ganska klar ekonomisk fördel om man är duktig på kompost eller kanske på att se till att man inte skapar avfall från första början. För det tredje tycker jag inte att vi här har jättesvåra krav på sorteringen, vårt avfallsbolag har del i en avfallsförbränningsanläggning som, åtminstone enligt vad de själva säger, förvandlar våra sopor till fjärrvärme på ett hyfsat miljövänligt sätt. I och med den här anläggningen så är det egentligen glas, metall och papper som ska sorteras ut och ganska nyligen har man också börjat med plastsortering och -återvinning. Det tycker jag inte är för svårt. Jag uppskattar också om avfallsbolagen tydligt kommunicerar vad man kan göra med sorterade sopor, vilket nytta sorteringen gör. Det gör ju att det känns mer meningsfullt.

Vad tycker du om att allt är centrerat till huvudstaden? Blir du lite småsur ibland med?

Jag bor ju avlägset från huvudstaden i mitt eget land, och kanske ännu mer avlägset från den huvudstad som jag tänker att Mia avser i sin fråga. Klart jag blir lite småsur när jag ser allt kul jag skulle kunna gå på om jag bodde någon annanstans. Men det där är ju inte hela sanningen heller, tänker jag. För ärligt sagt, jag skulle ju inte ha så mycket tid att gå på väldigt mycket fler tillställningar än jag redan går på. Jag skulle ha fler möjligheter, men just för att möjligheterna är lite begränsade här så går man kanske på lite udda saker som man annars inte skulle ha kommit sig för att gå på och det kan jag inte se som någon dålig sak. Dessutom, vi alla som bor här på sidan om är ofta rätt bra på att tipsa varann om vad som händer och hjälpa till att få någon slags kulturell verksamhet, och jag tänker att den där gör-det-själv-andan kan vara en ganska bra sak att ha med sig var än man hamnar i livet, och samma med den där generösa inställningen till amatörfotografers utställningar, musikskoleelevers konserter och lokala personer som ger ut en diktsamling på eget förlag. Jag känner att sociala medier i olika former ger mig möjlighet att delta i den ”allmänna” diskussionen i alla fall litegrann, och ärligt sagt, när jag ändå är rätt introvert så får jag nog mera sagt härifrån min plats bakom skärmen än jag skulle få sagt i en möte öga mot öga..

img_20190130_220706_964547348774.jpg

18 reaktioner på ”Helgfråga om sopsortering och ”kulturkoncentration”

 1. Mormor

  Huvudstadscentreringen retar jag mig på endast när jag ska resa utomlands, och det är ju inte så ofta. Alla charterflyg förefaller att avgå kl. 06 från Helsingfors-Vanda flygfält, vilket betyder att man måste ge sig av härifrån Åbo med bussen kl. 01. Det har jag gjort otaliga gånger, men för något år sedan slog jag bromsen på och sedan dess har vi övernattat på flygfältshotellet. Billigt blir det ju inte, men lugnare. Och så är jag förfärligt avundsjuk på huvudstadsbornas möjligheter att så där bara, av en ingivelse, sticka över till Tallinn!

 2. ibland blir jag väldigt sur på att huvudstadens kulturutbud ligger så långt bort. och att de stora dagstidningarna är så dyra för oss i landsorten att prenumerera på.
  sop sorterar gör vi. men vad händer sedan?

 3. Sopsortering är bra och här, där jag bor, får man sophämtning var tredje vecka om allt återvinns. Dessutom rabatt på kostnaden. Det kallar jag morot. Jag bor i lägenhet och sopsorterar allt och får någon hundralapp mindre i hyra. Mina föräldrar sorterar allt och har hämtning var tredje vecka. Så jag tycker det är bra och allt som ger effekt är bra.

  Jag bor långt från mycket men visst händer det saker här med fast allt är inte intressant. Det verkar vara annorlunda att bo nära saker. Mer teater och klassisk musik. Jag skulle vilja ha någon ungdomsboksförfattare som kom ibland. Det händer inte så ofta kan jag säga.

 4. Sopsortering är bra … och en alldeles självklar del av vardagen för mig. Vi har bra tunnor med olika fack och det funkar bra. 🙂

 5. Jag tror du har en bra poäng där med detta att det är möjligheterna som är större i huvudstaden, men att det inte nödvändigtvis innebär att man besöker det. Hur många stockholmare besöker Kungliga Dramaten, Kungliga Operan och Kungliga Biblioteket under ett år?

 6. Jag tycker att sopsortering är bra, men uppenbarligen förstår inte folk hur det går till – det ser jag både hemma och på jobbet…

  Det är 45 minuter med pendeltåg till min huvudstad Stockholm, fast jag är inte där jätteofta ändå, kanske en eller ett par gånger om året. På skärtorsdagen ska jag dit och gå på en konsert, en julklapp.

 7. Åsa Carlsson

  Skulle vara intressant att veta vilka typer av hushållskomposter kommunen godkänner för att slippa en extra plasttunna för matavfall ute vid vägen (som snart blir aktuellt här). Borde kanske ta reda på det, men är det för dyrt får det vara. Kastar inte mycket mat utan tar reda på det mesta, lite gammalmodig är man. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s