Veckans topplista: Romaner som baserar sig på verkliga händelser

20181204_223032_0000

Nu blev jag lite glad över veckans tema, för jag tänkte häromdagen på en bok som har en verklig historisk händelse som grund. Så den boken kommer jag absolut att ha med i veckans topplista av Johannas Deckarhörna.

Annars är det lite kinkigt det där ”baserar sig på en verklig händelse”. Jag skulle då vilja veta mer exakt hur mycket som är fakta och hur mycket som är hittepå. När det gäller historiska händelser kan det finnas förklarat i efterorden hur författaren har tänkt, vilka personer som funnits på riktigt och vilka som författaren hittat på till exempel. Det uppskattar jag mycket!

Till listan. Det var den här jag tänkte på:

Rök i fjärran

Boken som börjar med branden i Vasa 1852. Ingen av personerna i boken fanns på riktigt, men då det gäller branden, hur personer från staden räddade sig och livet fortsatte efter branden så stämmer det såvitt jag vet med fakta.

Lite otippat att ha med en romance här, eller hur? Den här boken är förstås helt fiktiv bortsett från att huvudpersonen här (en kvinna) är läkare och har en förebild i verkliga livet på 1870-talet i Storbritannien. Lisa Kleypas förklarar att hon hade Elizabeth Garrett Anderson, den första kvinnan som blev läkare i England, i tankarna då hon skrev boken (det fanns en tidigare kvinna, men den här kvinnan levde sitt liv som man till det yttre och man behövde väl därför inte låtsas om att hon var en kvinna, om man nu ens visste det).

Jag gillade Svinalängorna av Susanna Alakoski väldigt mycket. Men samtidigt är det just med sådana här böcker jag börjar fundera vad som är fakta och vad som är fiktion.

I samma genre som Susanna Alakoski. Det är ganska långt baserat på författarens egen barndom, men är ändå en roman.

andarnas-osterbotten

Den här boken igen, är ju en annan sak då man tänker på ”baserad på verkligheten”. Den är ju en faktabok på så sätt att de här spökhistorierna som presenteras i boken är sådana som finns och berättas. Däremot kan man nog inte säga att själva spökhistorierna är riktigt ”baserade på verklighet”. En annan vinkel på hela temat, liksom.

 

26 reaktioner på ”Veckans topplista: Romaner som baserar sig på verkliga händelser

  1. Det är väl upp till oss var och en hur vi tolkat att böckerna ska vara baserade på verkligheten. Svinalängorna och Mor gifter sig har jag läst med stor behållning.

  2. ”Svinalängorna” är en av mina favoritböcker! Jag tror att största delen av det som händer i den, faktiskt HAR hänt – men det är fortfarande en roman, inte en biografi. ”Rök i fjärran” låter som en bok jag skulle gilla!

  3. Mormor

    Moa Martinson tyckte jag mycket om, Svinalängorna gillade jag inte alls. Ett par tips: Den dansande prästen av Erik Wahlström, handlar om Uno Cygnaeus och tar läsaren till både Alaska och S:t Petersburg, intressant och faktiskt rolig också. Merete Mazzarella, Alma, handlar om Alma Söderhjelm. Och så förstås Stormskärs Maja-sviten av Anni Blomqvist. När det gäller historiska personer är de här ”verklighetsbaserade” böckerna förstås en blandning av fiktion och fakta, bra så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s