Britt-Marie var här – kulturtant på bio!

Det är länge sen det var någon annan kultur än böcker på bloggen. Men här kommer det lite annat: Jag har varit på bio!

15ab0e6af2ee169f900a0c8ff232298c britt marie8

Vi såg Britt-Marie var här. För att nu inte helt stiga utanför min bekvämlighetszon böckerna så har jag ju läst Fredrik Backmans bok som filmen baserar sig på. Det är alltså historien om Britt-Marie, som gillar att ha det snyggt och prydligt omkring sig, och som varit gift med samma man i 40 år, hon har skött hemmet, mannen har ett Viktigt Jobb. Tills en dag när det inte går att undvika att inse att mannen har varit otrogen och Britt-Marie inte kan ägna sitt liv åt honom mer.

15ab0e6af2ee169f900a0c8ff232298c britt marie8

Britt-Marie flyttar och ska för första gången sedan innan hon gifte sig försöka hitta ett jobb. Det som finns är ett jobb som fritidsledare och fotbollstränare i ett litet samhälle Britt-Marie aldrig varit i.

Det här är kanske en bok som inte borde blivit film. Tyvärr så faller mycket av det finurliga i boken bort i filmen. Det är kanske så att just sån där lågmäld finurlighet, det är extremt svårt att få fram på film. Man kunde också ha satsat mer på att få fram bifigurerna, pizzeriaägaren/allt-i-allon , den unga killen som plötsligt får bli förälder åt sina småsyskon, och så vidare. För mig var en bra sak med boken att Britt-Marie plötslig såg personerna runt sig, och när de blir bara mycket kortfattade biroller försvinner det.

Det som är kvar, och som kommer fram på bio, är Britt-Maries väg till att börja lyssna på sig själv. Det var för mig den andra huvudgrejen i boken, så att en sak av två kommer fram är kanske inte så dåligt betyg för filmen. För jag tycker som (nästan) alltid att boken var bättre än filmen. Det var lite för blekt och lite för lite tantpower i filmen.

15ab0e6af2ee169f900a0c8ff232298c britt marie8

 

4 reaktioner på ”Britt-Marie var här – kulturtant på bio!

  1. Håller med om allt. Tycker att Britt-Maries fyrkantighet inte alls kom fram i filmen, alla ytterligheter var bortskalade och allt var liksom bara… lagom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s