Förändrad och bränd

Förändrad och bränd

Vilken bok? Förändrad och bränd av Mikaela Nykvist.

Var har jag fått tag på den? Recensionsex, tack så mycket!

Vad handlar boken om? Det här är fortsättningen på boken Rök i fjärran, som började när staden Vasa brann 1852. Systrarna Elna och Magda fick husrum och hjälp i Runsor hos Alfred och hans familj. När boken börjar har Alfred stuckit iväg då han inte kunde komma över hustrun Elnas död. Magda blir den som får sätta sina drömmar åt sidan och ta hand om systerns små barn. Men det är inte lätt, och hon vill också vara ungdom- något som hon får betala dyrt för. När Alfred sent omsider kom hem till gården har mycket gått snett.

Vad tycker jag? Jag läste den första boken, Rök i fjärran, av intresse eftersom vi en tid bodde i byn Runsor. I den boken var det kanske mest de historiska händelserna jag var intresserad av. I den här boken finns det visserligen historiska detaljer (såvitt jag kan bedöma är det historiska i boken korrekt) men här skiftar åtminstone jag fokus till att mer intressera mig för personerna och familjen i boken. Vilket för mig tillför mycket sånt som jag tycker om att läsa om. Relationer, enkla och svåra, och drömmar man i vissa fall får sätta åt sidan.

Jag vet inte om Mikaela Nykvist tänker fortsätta att skriva om den här familjen. Det skulle finnas potential för en riktig släktsaga, det skulle det. Och i boken är det år 1857, och det är bara tio år innan den stora hungersnöden 1867-1868, så det skulle antagligen gå att hitta dramatiska händelser att skriva om i samband med det.

En reaktion på ”Förändrad och bränd

  1. Pingback: Onsdagsbetraktelse #8 – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s