Helgfråga veckan 2

db4b8-fotoflexer_photo4

Snart är det helg, och innan dess blir det helgfråga.

Valet av genre, tycker du den ändrar sig med åren och i så fall varför? 

Ja och nej.

Jag har alltid läst romantiska böcker, och jag har alltid läst fantasy. Och sen plussar jag på med lite varierat, men alltid en eller annan bok om historia, fakta eller fiktion. Det har i stort sett inte ändrat sig.

Det som har ändrat sig är att när jag var yngre, tonåring och lite äldre, så hade jag en viss idé om vad man ”borde” läsa, vad jag skulle ha läst för att kunna kalla mig en läsare. Kort sagt skulle jag läsa en massa klassiker, och sånt som ansågs fint och lite svårt. På den tiden kan det hända att romanceböcker lästes lite i smyg. Så här som tant så struntar jag i stort sett i vad den ”fina” läsaren bör läsa, och låter läslusten styra det mesta. En viss inneboende nyfikenhet ser till att det ändå inte blir för ensidigt (nyfikenhet förresten, jag säger som min mamma: ”Jag är inte nyfiken, jag vill bara veta”!) Ibland slår den ändå till, den där känslan av att jag borde verkligen ha läst det där. Ofta handlar det om finländska, eller nordiska författare, ofta klassiker eller sånt som antas bli klassiker. Men min tid är så begränsad att om jag läser något så är det för att jag VILL.

Bonusfråga: Har ni plockat bort julen än?

Ja faktiskt, det mesta plockades bort igår kväll och granen kastades ut då också. Jag har en amaryllis som blommar ännu, och en julgrupp som lever och frodas så man inte kan kasta den – det blir antagligen så att jag lite längre fram plockar isär den och försöker få de enskilda delarna att trivas i egna krukor, alternativt plockar bort kottarna, stjärnorna och pynten och försöker styla om den till något mera vårlikt (jag tänker påskägg istället för kottar, om växterna annars lever så länge). Och när det gäller julgardinerna i år var jag så smart att jag har inga jättetydligt ”juliga” gardiner, så de får hänga åtminstone till februari då vårljuset börjar komma. Precis så planerade jag saken i höstas, både köksgardinerna och vardagsrumsgardinerna är nya för i år.

29 reaktioner på ”Helgfråga veckan 2

  1. Där är det nog många av oss som varit i yngre år; läsandes litteratur som man trodde att man borde läsa för att vara en bokläsare av rang. Visst är det skönt att ha mognat från sådana fasoner 🙂

  2. Lotta Lundh

    Läs gärna min bok Familjen, som kom ut 10 januari på Lind&Co. Det är den första delen i en serie om kriminalaren Erik Ljung i värmländska Sunne. Ljudboken kommer ut 21 januari med Reine Brynolfsson som uppläsare. Hoppas du vill läsa!

  3. Låter skönt med ett städryck. Jag läser fortfarande samma som när jag var yngre men jag tror jag läser mer genrer och läser det jag gillar. Läser inte alla typer av deckare och läser inte så ofta biografier. Jag vet inte om jag vill heller. Det har jag blivit bättre på att inte läsa det jag inte vill bara för att andra tycker om det.

  4. Ja, jag var nog också mer av en borde-läsare när jag var yngre. Lite synd egentligen för vissa av böckerna jag läste då skulle jag säkert uppskatta mycket mer om jag skulle läsa dem idag av mer egen vilja än då av ett borde i bakhuvudet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s