Veckans topplista: Årets bästa.

Jag får bara konstatera att dit for 2018, och lämnade inte desto mera spår efter sig. Eller, klart det väl gjorde det, men jag har inte hunnit tänka igenom året ännu riktigt. Fast det kommer nog någon slags sammanfattning över mitt bloggår här, den närmaste veckan. Imorgon blir det en titt på årets utmaningar. Men till Johannas Deckarhörnas Veckans topplista ska jag i alla fall försöka fundera över vilka fem böcker som varit årets bästa.

Grejen med kärlek (kartonnage)

Grejen med kärlek – Julie James

Jag vet inte direkt om det här är den bästa av Lovereads böcker, eller den bästa romanceboken jag läst i år. Men den var bra, passar en ganska bred publik tror jag, och den var inledningen på ett härligt år med böcker från Lovereads.

Obsidio – Amie Kaufmann och Jay Kristoff. 

Avslutningen på en bra och lite ovanlig serie.

Uprooted och Spinning silver av Naomi Novik.

En författare jag redan en gång avskrivit som inte för mig, men fick omvärdera. Dock har jag inte gjort något nytt försök med Temeraire-serien. Men de här omskrivna sagorna fungerar mycket bra!

Erotic Stories for Punjabi Widows: A Novel…

Erotic stories for Punjabi widows av Balli Kaur Jaswal

Den här kändes som en lite mer ovanlig bok också och därför tycker jag den förtjänar en plats på min lista.

En blå död

Mikko Porvali – En blå död.

Jag läste också del två i den här serien, men den läste jag innan jag läste del ett, och på finska. En gedigen historisk polistrio, varav jag läst 2/3 böcker. Dessutom blev jag glad för påminnelsen att det finns en tredje del att läsa!

Länkarna går till det jag skrev om böckerna.

Så här tänkte jag när jag satte ihop listan: Det bör finnas åtminstone någon romance, någon fantasy. och någon deckare, företrädelsevis då historiska deckare. Förutom Obsidio har jag inte tagit med slutet på serier, för även om de är bra, så blir man liksom inte mer överraskad av dem. Och det har helt klart varit ett kriterium, i någon mån är det här böcker som varit överraskande bra på något sätt. Vad gäller historiska deckare finns det argument för att 1793/Niklas Natt och Dag borde ha haft platsen på listan istället för En blå död. Men å andra sidan, alla har hört att den boken är bra, medan jag inte har sett så många som läst Mikko Porvalis serie.

Så, ett slags topp 5. Enligt mitt humör idag.

 

22 reaktioner på ”Veckans topplista: Årets bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s