Julkalenderbloggstafett. Lucka 22.

Idag är det min tur att öppna en lucka i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar.

bäst 2018 22

Det är ju mycket det här året som kan göra anspråk på att vara bäst. Men den bok jag valt att berätta om här kombinerar en hel del saker som är bäst. Det är bara bäst att ha en vän som alltid ger böcker i present, till exempel. Det är bara bäst att kunna omvärdera en författare man inte förstått sig på. Och när man så läst en superbra bok, så är det bara bäst att inse att författaren ifråga har en ny bok på gång, och den kommer ut om bara några månader. Och så väntar man, med en aning skräckbläandad förtjusning, för tänk om boken inte är så bra som man väntar sig? Då är det bara den bästa känslan att den uppfyller och överträffar ens förväntningar! För så här var det: Jag fick en bok av en kompis till födelsedagspresent i våras. Det var Naomi Noviks Uprooted. Jag kände mig lite skeptisk till den, och sa väl det också till min kompis. Jo, sa hon, prova den i alla fall, jag gillade inte heller Temeraire-serien, men det här är en alternativ saga, det brukar du ju gilla och dessutom gillar jag den. Och jo, den var bra. (Länk till vad jag tyckte om den).

Spinning Silver

Ja, lite efterforskning gav ju resultatet att Naomi Novik hade en ny alternativ saga på väg. I Spinning silver träffar vi Miryem, dotter och dotterdotter till penningutlånare. Hennes pappa är ingen bra penningutlånare, vilket leder till att Miryem och hennes mamma fryser och svälter, speciellt i den situation Miryems värld befinner sig i, där de mytiska vintervarelserna Staryk blir starkare och starkare vilket leder till att vintern blir allt längre för varje år. I ett desperat läge tar Miryem över inkasserandet av de utlånade pengarna, och till allas förvåning, även sin egen, är hon bra på det. Riktigt bra. Allt hon rör vid blir till guld, så att säga.

Hennes förmåga drar dock till sig oönskad uppmärksamhet av Starykernas kung, som vill sätta hennes förmåga att förvandla silver till guld på prov. I de händelser som följer när Miryem försöker få ihop guld till vinterkungen blir en adelsmans oansenliga dotter gift med tsaren, och Miryem och den nya tsarevnan behöver lära sig att navigera i sina nya världar, och samarbeta med varandra, för att inte gå under.

Spinning silver var alltså en av år 2018:s bästa, på flera sätt. Jag rekommenderar den här boken (och Uprooted också, för den delen) till alla som gillar fantasy, men speciellt till den som är fascinerad av sagornas värld.

cat-silhouette-clip-art-4-girl-writes-with-cat

Lucka 21 fanns hos Snowglitter, och imorgon är det Värsta grymma bokens tur.

9 reaktioner på ”Julkalenderbloggstafett. Lucka 22.

  1. Pingback: 2018 oktober-september – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s