November i Köksalmanackorna.

Jag samlar på Köksalmanackor, det kanske ni hört förr här på bloggen. Idag ska vi undersöka hur 5 november ser ut under olika år. Jag har valt år 2018, 1998, 1978 och 1968, tyckte att det passande i år, 2018! Orsaken till att jag inte har med 2008 och 1988 är ju att de åren inte finns i min samling än, jag är bara i början på samlandet.

wp-image-1778204032

2018: Mosa 200 g ädelost med 2 dl créme fraîche och klicka röran över kycklingfiléer. Ugnsbaka i ca. 35 minuter i 175°. Ugnsrostade rotfrukter och äppelklyftor samt sallad till. Efterrätt: Päronsallad med minimozzarella och valnötter.

1998: Ostgratinerade palsternackor, bröd och sallad. Strimla nätt och jämnt mjukkokade palsternackor i ugnssäker form, slå över en burk något utspädd champinjonsoppa, täck med ostskivor, gratinera.
Efterrätt: Blåbärssoppa.

free-food-clipart-6

1978: Kokt forell med citronsås, sparris, kokt potatis.
Efterrätt: Glass med hallon och gräddklick

1968: Två-burkssoppa. (Förslag på kombinationer: Champinjon- och tomatsoppa, höns- och sparrissoppa, köttsoppa och tomatsoppa).
Efterrätt: Tunna pannkakor med djupfrysta blåbär.

Inget låter ju helt omöjligt även om burksoppa kanske inte låter så lockande. Man får väl satsa mer på pannkakorna!

I 1968 års almanacka tipsas det i november dessutom om att göra varma smörgåsar på knäckebröd. Funkar det? Har någon testat?

1978 får vi tips om att skänka bort en telefonkatalog från den gamla hemstaden till någon som flyttat till en ny stad, för där finns alla bekantas adresser, förutom telefonnumren då. Telefonkataloger är nog närmast ett fornfynd nu.

År 1998 finns ett uppslag om Västerbottensost, med recept på paj, ostgratinerade tomater, potatisgratäng och kyckling med Västerbottensost. Västerbottensost är en av de saker jag handlar med mig när vi reser hem från husvagnen i Västerbottens fjäll. Osten FINNS här i affärerna också men den är dyrare än guld. (Det man bör ta med sig TILL Sverige är naturligtvis grillkorv, finns inget som går upp mot finländsk grillkorv!)

I år, 2018, får vi i november tips på en huskur mot förkylning: 2-3 dl upphettat vatten, blanda i 1 msk honung, en bit riven ingefära och ½-1 pressad vitlöksklyfta. Ska drickas morgon och kväll.

6 reaktioner på ”November i Köksalmanackorna.

    1. Alltså det här var ju lärorikt! Jag skulle aldrig kommit på idén att göra varma smörgåsar av knäckebröd, och inte heller skulle jag ha gjort tvåburkssoppa, men nu inser jag ju att jag borde testa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s