Spinning silver. Läs den här.

Vilken bok? Spinning silver av Naomi Novik.

Var har jag fått tag på den? Köpt på nätbokhandel.

Vad handlar boken om? Kanske du har hört sagan om flickan som kunde spinna halm till guld? Det är hennes far mjölnaren som påstår det. Kungen stänger in flickan i ett rum fullt med halm. Hon kan inte spinna, men en liten figur kommer och hjälper henne. Det händer igen, och igen, och den tredje gången har flickan inget mer att betala den skumma figuren med. Hon tvingas lova bort sitt förstfödda barn. Kungen gifter sig med henne, figuren kommer och ska ha hennes barn då det är dags för barnet att födas, men om flickan kan gissa vad figuren heter, får hon behålla barnet.

Det är bara det, att det inte alls gick till så. Det börjar med en penningutlånare som inte är bra på sitt jobb. Hans dotter och fru är ofta hungriga, och fryser. När frun blir sjuk, tar flickan Miryem hand om penninglåneriet i rena desperationen. Till allas förvåning, också sin egen, är hon bra på det, och ryktet om flickan som kan göra saker till guld sprids. En Staryk, en slags vintervarelse, blir intresserad och vill att Miryem ska förvandla hans silver till guld. Med hjälp av en släkting som är silversmed skapar flickan saker av det förtrollade silvret. Silvret hamnar i en adelsmans händer, och han använder det för att få tsaren att gifta sig med hans dotter Irina, flickan det egentligen inte blivit något av. Det är bara det, att tsaren inte är den han verkar.

Och sen bär det iväg.

Vad tycker jag? Jag är bara så glad att den här boken är minst lika bra som Uprooted som jag läste i våras. Det finns inga lätta svar i den här boken. Det som finns är tre flickor som möter en omvärld där de inte räknas och situationer som de inte borde klara av. Och där det aldrig är de lätta lösningarna som är de rätta. Och det är en vindlande saga, och jag älskar varje liten krok och snurr.

Så, gillar du fantasy skall du läsa den här. Alldeles speciellt om du gillar omarbetade sagor.

En reaktion på ”Spinning silver. Läs den här.

  1. Pingback: Veckans topplista: Årets bästa. – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s