Veckans topplista: Kina

veckans-topplista

Den här veckan är det minsann ett utmanande tema Johannas Deckarhörna har funderat ut, få se hur min topplista med tema Kina börjar se ut?

Beijing Coma by Ma Jian

Jag går ut starkt med Beijing Coma av Ma Jian, en julklapp av den där vännen som alltid lyckas hitta något udda och intressant att läsa som present. Det växlar mellan Dai Weis minnen och bokens nutid, där Dai Wei ligger i koma sedan upproret på Himmelska Fridens Torg.

Bildresultat för anhua gao till kanten av himlen

Till kanten av himlen av Anhua Gao är en berättelse om Anhua Gaos liv i Kina fram till att hon flydde år 1994.

The Good Earth av Pearl S Buck. Början på en familjesaga, författaren vann Nobelpriset, helt läsvärd bok.

The Kitchen God's Wife by Amy Tan

 

Köksgudens hustru av Amy Tan minns jag ärligt sagt inte mycket av, jag vet att jag läste flera böcker av Amy Tan och att det var den här jag gillade mest. Den handlar om familjehemligheter, kan man säga.

Bildresultat för diane wei liang de dödas fjärilar

De dödas fjärilar av Diane Wei Liang. Deckare, privatdetektiven Mei Wang försöker ta reda på hur sångerskan Kaili dog. Pappersfjärilar är inblandade.

Visst hade jag läst böcker som kunde platsa på en lista med tema Kina, men jag fick gå tillbaka i tiden en hel del, jag har mina perioder med bredare läsning. Nu när jag funderade på Kina så kom jag inte direkt på något, men det gällde bara de senaste åren, tydligen. Något säger det väl också att här inte finns någon bok av en författare som skulle bott kvar i Kina då boken getts ut.

 

 

26 reaktioner på ”Veckans topplista: Kina

  1. Bucks bok har jag läst och kanske Köksgudens hustru också. Ja så där är det. Ibland vet jag inte om jag har läst en bok eller kanske tänkt göra det. Till kanten av himlen och Beijing Coma verkar intressanta.

  2. tänkte också på Pearl Buck som jag läst en hel del av. av Amy Tan läste jag den där som handlade om kineser i USA. flickorna ville vara moderna och deras mammor satt och drack te och smällde med mahjong – brickorna. de andra har jag inte läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s