Val, kval och skval

Kulturkollos veckoutmaning är inspirerad av helgens val. Nu är ju inte just det valet något för mig, det gällde visst bara Sverige. Så jag kan ju delta i Kulturkollos val istället!

cat-silhouette-clip-art-4-girl-writes-with-cat

Vad väljer du?

Läsa snabbt eller läsa långsamt

Jag läser helst av allt snabbt. Jag gillar böcker som är tänkta att läsas snabbt. Det är bara under långa lediga perioder jag har tålamod med böcker som är menade att läsas långsamt, och till och med då kan jag bli otålig att få börja med nästa bok.

Läsa eller lyssna

Jag jobbar på att lära mig lyssna på ljudböcker, och det går faktiskt bra, men det jag föredrar är att läsa. Dessutom, se svar på föregående fråga, och ta i beaktande att det går rätt långsamt med ljudböcker i jämförelse med min normala läshastighet.

TV-serier eller film

Jag kunde ju ha svarat ”inget”.. Men det händer trots allt att jag går på bio, eller ser någon enstaka film. TV-serie? Ja, när Good Omens (Gaiman/Pratchett) kommer 2019 ska jag kanske se den. Följer inte med någon serie just nu. Jag tittade på något avsnitt av Shetland, ni vet den som utgick från Ann Cleeves’ deckarserie. Tror inte jag sett någon serie sen dess. Men jag var och såg Mamma Mia 2 förra månaden. Alltså- film.

Independentfilm eller filmbolagsfilm

Eeeh, svaret baserar sig på en allmän känsla av att det troligen är mest eller enbart filmbolagsfilmer jag sett.

Singelläsning eller slalomläsning

Om jag sätter undan en bok beror det på att den var fel för mig just då, så det blir en längre paus.

Låna böcker eller köpa böcker

Jag är utbildad för att vara kompetent att jobba på bibliotek, vilket jag är mycket stolt över. Jag har tyvärr inte lyckats hitta något jobb på bibliotek än, men hoppas att det kommer (det beror åtminstone delvis på att jag bor på rena vischan, det och så att jag trivs bra med det jag gör nu också). Jag är också en dedikerad biblioteksvän sedan barndomen. Plus att jag också har en del studier i ekonomi bakom mig och därmed tryggt kan säga att biblioteket är det som ser till att min ekonomi inte totalkraschar. Se svar på första frågan- snabbläsare behöver MÅNGA böcker, så det är biblioteket eller Lyxfällan.

Science fiction eller fantasy

Jag har faktiskt på senare år läst någon riktigt bra scifi, men fantasy är mitt hjärteblod.

Fantasy eller fiktion

Se ovan. Hjärteblod.

Fiktion eller biografi

Jag har inget emot en bra biografi men väljer trots allt fiktion. Böcker är stället där jag kan strunta i verkligheten en stund.

Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa

Nu ska ni inte missförstå. Jag ÄÄLSKAR att göra listor på böcker jag ska läsa, eller om olika ämnen, eller om vad som helst. Men när jag sen ska läsa så är jag en lustläsare av rang, och följer mycket sällan mina listor. Eller så följer jag dem under en mycket mycket lång tid så att jag läser annat emellan. Typ ända tills jag glömt att det fanns en lista.

Läsa gammalt eller läsa nytt

Jag gillar nya böcker, det är inte det. Det är bara, ja, det kommer ju ut en massa nya böcker, men det finns ändå liksom fler att välja av om man tar gamla böcker. Och man kan göra himla många intressanta fynd på antikvariat, eller för den delen på ett bibliotek.

Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person

Bara för att jag är mer van med det.

Pocket eller inbunden

Det känns som om jag inte behöver vara rädd om en pocketbok, så den följer med ihopknölad i handväska, tas fram och läses under lunchen, på stranden, vid alla möjliga och omöjliga tillfällen.

Inbunden eller läsplatta

Var ju ett himla svårt val egentligen, läsplattan är ju en behändig grej som till exempel har revolutionerat mitt packande. Och ändå- jag är ju lite gammalmodig då det gäller vissa saker.

Novell eller roman

Jag kunde ju säga båda. Det kunde jag. Men också- om romanen är bra finns det helt enkelt MER av den.

Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier

Ett svar lite i motsats till ovanstående- visst, om en serie är bra finns det mer av den jämfört med en bok, så som jag tänkte här ovanför. Men så kan det ju hända att jag måste vänta på nästa del. Och det gör jag ju, ivrigt till och med ibland, men alltså- helst väntar jag ju inte. Och sen har jag en djup och fundamental oförmåga att läsa serier i rätt ordning, och det komplicerar ju serieläsandet en aning. Så måste det vara en serie tycker jag böckerna kan vara hyfsat självständiga ändå.

Läsa svenska författare eller utländska författare

Hej! Jag är finlandssvensk! Svenska författare ÄR utländska för mig!

Läsa debuterande författare eller etablerade författare

Jag har inga starka preferenser, och visst känns det spännande med någons första bok. Men svaret blev så här för att om författaren är bra så blir hen ju bättre ju mer övning hen får.

Det var mina val idag!

4 reaktioner på ”Val, kval och skval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s