Agaat

Agaat

Vilken bok? Agaat av Marlene van Niekerk.

Var har jag fått tag på den? Lånat från biblioteket.

Vad handlar boken om? När vi möter Milla är hon förlamad, sjuk i als. Den som sköter om henne är Agaat, en flicka som Milla tog hand om som barn, som vuxit upp i familjen, fungerat som (kanske mer än) barnflicka åt Milla och hennes makes barn, och blivit den som hela familjen förlitat sig på. Milla är döende, och hon och Agaat fortsätter en symbiotisk tillvaro, och tack vare tillbakablickar och Millas dagböcker får vi se livet i apartheidens Sydafrika.

Vad tycker jag? Det här är en tjock bok, och den får nog ses som årets semesterprojekt för mig, jag brukar väl ha ett ungefär varje år. På ett sätt kan man säga att Millas och maken Jaks son Jakkie är huvudperson i boken, men han är också den av de fyra personerna (Milla, Jak, Agaat och Jakkie) som man får veta minst om, och han är egentligen bara en pjäs som de tre andra försöker spela mot och med varann. Inte konstigt kanske att han sedan emigrerar från Sydafrika. Har man tiden och energin att ge den här boken så får man en ganska färgstark bild av apartheid som system, och vad det gör med alla inom systemet. Boken undersöker också hur människor tar sig an roller och försöker leva upp till dem och hur de reagerar när de misslyckas.

Utmaningar: Boken blev läst till Månadens språk för den är i original skriven på afrikaans. Jag tänker faktiskt att den också kan passa in på Broaden your horizons- en bok om ett för dig nytt ämne, i Sommarbingo 2018. Inte är det ju alldeles nytt för mig att läsa om apartheid i Sydafrika, lantbruk och boskapsskötsel, dåligt fungerande äktenskap, als, eller att ha barn, men det är tillräckligt sällan för att det vidgar mina vyer. Om inte annat så ar ju kombinationen av de här ämnena ny för mig.

international-1751293_960_720

4 reaktioner på ”Agaat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s