En blå död

En blå död

Vilken bok? En blå död av Mikko Porvali.

Var har jag fått tag på den? Lånad på grannstadens bibliotek.

Vad handlar boken om? Jussi Kähönen, oskuldsfull och rätt blåögd, kommer till Viborg som polis, till sin första tjänst som nyutexaminerad. Året är 1920 och inbördeskriget och ryska revolutionen är nyligen över. Republiken Finland har beslutat införa förbud mot alkoholhaltiga drycker och i gränsstaden Viborg innebär det här en prövning för polisen och den inte speciellt etablerade östgränsen. Jussi Kähönen och hans diplomatiskt uttryckt mindre blåögde vän och kollega Salomon Eckert ska försöka stoppa spritsmugglingen och samtidigt klara upp ett mord på en av stadens dignitärer. Det är också farligt att vara polis den här tiden, och de försöker också ta reda på vem som mördat en kollega.

Vad tycker jag? Mikko Porvali har studerat juridik, jobbat som polis och verkar vara en historieintresserad person för han har skrivit också historiska fackböcker, främst krigshistoria. Emellanåt blir det kanske lite väl mycket av historiska fakta för att vara en fiktiv bok här, men de två poliserna i huvudrollerna är intressanta och välrundade personer, och boken är värd att läsas enbart för den orsaken- men mordfallet och spritsmugglingen är också rätt spännande. Mordet i boken har också en förebild i ett verkligt rättsfall, men jag kan inte bedöma hur mycket Porvali ändrat på det, för att få till en bättre historia. Jag har läst del två också, men gillade egentligen den här första delen bättre. (Del två kommer ut på svenska i augusti om jag förstått saken rätt)

Utmaningar: Det gäller att försöka klämma in den här boken i Sommarbingo 2018. Jag placerar den på Dirty books, en bok om något smutsigt. Ingen som var inblandad i spritsmugglingen kan sägas ha haft riktigt rena händer, i all synnerhet inte de som stod för kapitalet men lät andra mindre välbeställda personer ta riskerna.

 

En reaktion på ”En blå död

  1. Pingback: Veckans topplista: Årets bästa. – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s