Viktigt meddelande: Jag har läst en bra bok!!

Ibland läser jag böcker som är något extra. Det här är en sådan. Speciellt om du gillar fantasy och nya versioner av sagor kommer du att behöva läsa den här.

Vilken bok? Uprooted av Naomi Novik. ‘

Var har jag fått tag på den? Fick till födelsedagspresent av min äldsta kompis.

Vad handlar boken om? Vart tionde år väljer Draken en 17-årig flicka från någon av byarna i dalen bredvid den ondskefulla förtrollade skogen. Hon ska fungera som hans tjänare i tio år och är sedan fri att göra vad hon vill, med ett bra startkapital. Agnieszka är född ett sådant år att hon kan bli vald. Det är bara det att alla vet att Draken kommer att välja Kasia, vackra, begåvade, lyckade Kasia. Agnieszka är bästis med Kasia och ganska arg på Dragen redan i förskott för att han kommer att ta hennes bästa vän ifrån henne. När så dagen kommer, märker Draken (f.ö. en trollkarl vars namn är Draken, inte en drake) att Agnieszka har någon form av magi i sig, och bör få träning till att bli en trollkarl, så han väljer henne och inte Kasia.

Vad tycker jag? Mitt utgångsläge är att jag gillar fantasy. Speciellt versioner av sagor där man får veta hur saker och ting egentligen gick till brukar jag gilla. Utgångsläget var alltså positivt för den här sagan. Å andra sidan har jag försökt läsa Temeraire-serien av den här författaren och fastnade inte, fast det också lät som något som skulle kunna funka för mig. (Napoleonkrigen, plus drakar, jo, det låter som något jag kunde gilla.) Men här har vi en envis bångstyrig flicka, som kanske inte alltid vet vad hon vill, men som i alla fall mycket väl vet vad hon INTE vill. Som när Draken försöker lära henne magi, det funkar inte alls, men när hon känner efter och gör på sitt sätt, då finns det plötsligt nästan inget hon inte kan åstadkomma. Och när Draken och Agnieszka kommer på hur de ska kombinera sin magi- då slår det gnistor! Det finns ett visst romantiskt intresse här, alltså. Men det finns också en ondskefull skog som försöker ta över världen, en prins som vill rädda sin mor som försvann för 20 år sedan i den skogen, och gärna samtidigt bli kung och besegra grannlandet. Jo, jag är svag för envisa bångstyriga personer som motvilligt inser att de måste rädda världen. Jag är OCKSÅ svag för romanser där personerna inte måste ändra på sig och bli mjukare och snällare och ”bättre människor” för att de ska få varandra. Jag uppskattar att Agnieszka får fortsätta vara envis, får fortsätta föredra bekväma hemspunna kläder framför sagoprinsessklänningar, jag uppskattar att Draken inte måste sluta vara lätt kylig och stolt om det är sån han vill vara -vilket det tydligen är- och de kan ändå få ha ett ”lyckliga i alla sina dagar”. Jag uppskattar till och med att det är äventyret, kampen mot skogen och hovet, som väldigt mycket är i huvudrollen framom romantiken. I det här fallet uppskattar jag till och med det, så romanceboksfan jag är. Till min plånboks förskräckelse inser jag att jag kommer att behöva Naomi Noviks nästa omskrivna saga också, som kommer i sommar, Spinning silver. Om den bara är hälften så bra som den här boken var, är det lätt värt det obehag min plånbok alltid får när jag får bokshoppingsbehov.

Det må vara tillräckligt sagt. Nu ska jag gå och klappa på boken. Och till lika delar längta efter nästa och vara nervös för om den verkligen kan vara lika bra.

 

 

2 reaktioner på ”Viktigt meddelande: Jag har läst en bra bok!!

  1. Pingback: Julkalenderbloggstafett. Lucka 22. – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

  2. Pingback: Veckans topplista: Årets bästa. – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s