Under frangipaniträdet

img_20180421_205834220267131.jpg

Vilken bok? Under frangipaniträdet av Mia Couto.

Var har jag fått tag på den? Lånad från biblioteket.

Vad handlar boken om? På ett sätt är väl det här en deckare. På ett sätt är det inte alls en deckare. I alla fall har en föreståndare på ett ålderdomshem dött. Ålderdomshemmet ligger på en ö utanför Moçambiques kust och har tack vare sitt ensliga läge klarat sig rätt bra undan kriget i samband med landets självständighetsförklaring. En polis anländer till ön för att utreda brottet, dock får hans kropp vara värd åt en osalig ande som begravts på ön under ett frangipaniträd.

Vad tycker jag? Man ska nog helt släppa det där med deckare, kanske. Visst, polisen gör tappra försök att utreda vad som hänt, men gamlingarna på ön och sjuksköterskan berättar istället vad som kunde vara sant, och tar samtidigt med en stor bit ur sin egen och landets historia. Vackert språk, och en ganska kort bok. Mycket väl vald till sitt syfte, nämligen att passa in både på Månadens språk och FN-utmaningen. 

Utmaningar: Ursprungligen skriven på portugisiska. Mia Couto är för övrigt barn till ett par portugiser som immigrerat till Moçambique och blev kvar där även efter att landet inte mera hörde till Portugal. Portugisiska är april månads språk i utmaningen Månadens språk, och dessutom gör boken att jag får kryssa av ännu ett land på listan i min FN-utmaning, Moçambique.

international-1751293_960_720

5 reaktioner på ”Under frangipaniträdet

  1. Pingback: Läst i april. – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s