Helgfrågan- kall mat och bra deckare!

db4b8-fotoflexer_photo4

Nu är det en sån där svår fråga igen- Vilken är din bästa deckare? Det är ju såå svårt att välja bara en!  Till exempel böckerna om mästerdetektiven Kalle Blomkvist var så spännande när jag var barn. Men hur ska man värdera sånt så här i efterhand?

Jag tar och tipsar om en deckare/deckarserie som jag brukar tipsa om i sådana här sammanhang.

untitled

Oskuld & arsenik av Dorothy L Sayers. Ingår i serien om lord Peter Wimsey, och är den första i ”serien i serien” där deckarförfattare Harriet Vane också är med. Jag uppskattar Sayers’ böcker väldigt mycket, och är glad åt att jag har några jag inte läst ännu.

Bonusfråga: Ibland är det gott med lite kalla rätter, jag brukar göra en ris- och räklåda jag tycker är god. Vad brukar du göra? 

Jag kan ge tips på lunchen jag hade med till jobbet idag, och det är också en rätt jag ofta fixar till lunch hemma eller som matlåda till jobbet, för ingredienser till den här rätten finns nästan alltid i vårt skafferi.

Tonfiskröra: Tonfisk, lite turkisk/grekisk yoghurt eller crème fraîche, lök- det som finns, men purjo är kanske speciellt passande, salt och (citron)peppar. Möjligen en aning citronsaft om man råkar ha det och speciellt om man inte har citronpeppar.

Kokta ägg.

Sallad av något slag, idag blev det vitkål och gurka. Tomat funkar fint med. Salladsblad av olika slag. Paprika. Sånt man brukar sätta i sallad, har hemma och gillar helt enkelt.

Bottna ett fat med salladen, sätt på tonfiskröran och garnera överst med kokta ägg i halvor eller skivor eller hur ambitiös man nu känner för att vara.

Går att äta när som helst, men kan speciellt rekommenderas som sommarlunch när man är ensam hemma och plötsligt kommer på att man inte ätit nåt och det redan är eftermiddag.

Tonfiskröran passar också på smörgåsar eller som fyllning till tunnbröd/omelettrulle. Om man gör som jag och tar med härligheten till jobbet som lunch, kan man med fördel packa salladen skilt, äggen skilt och fortfarande med skal, och tonfiskröran i en skild burk, och kombinera allt först på tallriken. Det blir så geggigt annars, och jag äter också med ögonen..

 

22 reaktioner på ”Helgfrågan- kall mat och bra deckare!

  1. Så länge sedan jag läste Dorothy Sayers böcker om lord Peter Wimsey. Dom var ju bra! Får bli klassiker för omläsning till nästa års påskekrim. 😉 Sån tonfiskröra är riktigt god. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s