Veckans topplista: Fem kvinnoöden.

veckans-topplista

Den här veckan ska topplistan handla om kvinnliga levnadsöden.

När jag funderade på vilka kvinnoöden som jag skulle ha med här idag, var det en bok det tidigt stod klart att jag ville ha med, nämligen ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” av Svetlana Aleksijevitj. Här möter vi de kvinnliga soldaterna i den ryska armén, som inte haft så många möjligheter att berätta sin historia.

Sedan en bok som handlar om tre kvinnor i tre generationer och hur deras liv ser ut, ”Anna, Hanna och Johanna” av Marianne Fredriksson.

Bildresultat för anna, hanna och johanna

”Konsten att vara kvinna” av Caitlin Moran tycker jag också hör hemma här, som en lite humoristisk betraktelse av vad det är att vara kvinna.

untitled

Serien om Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson är också en fin skildring av ett kvinnoliv, det är ju en hel serie förstås, men börjar med ”Sågverksungen”.

Sågverksungen : roman by Vibeke Olsson

Sen lite fantasy, jag tänker att ”Maresi” av Maria Turtschaninoff  med sitt Röda Kloster passar här, en värld med bara kvinnor.

 

 

 

 

14 reaktioner på ”Veckans topplista: Fem kvinnoöden.

  1. Har faktiskt inte läst någon bok på din lista. Morans bok verkar kul. Och så är det ju Kriget har inget kvinnligt ansikte som jag verkligen måste ta sats inför om jag ska orka läsa den. Tack för tipsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s