Rök i fjärran

Rök i fjärran

Vilken bok? Rök i fjärran av Mikaela Nyqvist.

Var har jag fått tag på den? Ett recensionsexemplar av författaren, tack så mycket!

Vad handlar boken om? Vi får vara med om den stora branden i Vasa sommaren 1852. Hela staden brann ner, förutom ett hus. Några ruiner blev också kvar, till exempel av kyrkan. Vi ser händelserna den sommaren (och några år efter) genom ögonen på de unga kvinnorna Elna och Amalia. Elna är dotter till en fattig skomakare, och har jobbar i hela sitt liv, medan Amalias far är en rik köpman som bara delvis bor i Vasa, Amalias familj bor också i Stockholm. Elnas och Amalias vägar korsar på grund av branden och de flyr till en bondgård i byn Runsor.

Vad tycker jag?  Det här är nära och kära områden för mig. Vi bodde i Runsor i åtta år, och jag ser framför mig en av gårdarna där som den gården där Elna och Amalia blir mottagna efter branden. Mina barn älskade att pulka på backarna vid kyrkoruinen och den gamla hovrätten som fanns kvar efter branden. Jag har helt enkelt många goda minnen härifrån. Jag tycker också om bokens miljöbeskrivningar, men de är som sagt var också färgade av en lycklig tid i mitt liv. Jag tror nog ändå att även en som inte varit här skulle uppskatta miljön som den beskrivs i boken.

Elna och Amalia blir båda intresserade av samma man, Alfred, den unge bonden som står i beråd att ta över bondgården efter sina föräldrar. Den här konflikten KUNDE ha använts mer än den nu användes i boken. Först var Alfred en ganska otydlig person i boken, men han växte och speciellt i slutet av boken syntes mer av hans personlighet. Jag undrar om det var därför, att han inte hade hunnit bli sin egen person, som Elna och Amalia blev ett slags vänner istället för rivaler. 

En av bokens starka sidor är beskrivningen av åren efter branden, och hur Elnas och Amalias olika äktenskap ser ut. Jag tror det är en ganska realistisk bild av livet som gift den här tiden.

Jag är förtjust i historia, och den här boken är ganska exakt med de historiska händelserna. Det är också sällan jag har möjlighet att läsa något historisk som utspelar sig i trakter jag känner till, så det blir för mig ett extra plus. Men jag tror inte man behöver det extra pluset för att uppskatta Elnas och Amalias historia som får sin början en dramatisk sommar.

Är ni nyfikna på författaren finns hon t.ex. här.

 

4 reaktioner på ”Rök i fjärran

  1. Den här boken gillade jag väldigt mycket! Jag har inga anknytningar till Vasa, men jag fängslades av själva historien. Nu väntar jag otåligt på nästa del.

  2. hej på dig och tusen tack för att du läste och tyckte till om boken! 🙂 Vad roligt att du har goda minnen från trakterna, det har även jag som växt upp där. Redan när jag själv var barn åkte vi pulka vid Ruinerna. Allt gott för det nya året!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s