Julenkät anno 2017!

Julenkät från Lottens bokblogg!

christmas-bells-2

Finns det någon speciell bok du önskar dig? Eller är du en sådan person som har en lång lista på böcker? Vilken står i så fall överst på listan? Och i vilket format önskar du få boken?

I år har jag egentligen inte satt någon speciell bok på önskelistan. Däremot är jag medveten om ett presentkort till en bokhandel i min närhet, och med det har jag lite planer, eventuellt på Själarnas Ö av Johanna Holmström, som jag inte ännu heller läst.

Finns det något annat bok/läsrelaterat som du önskar dig?

Nej, inte direkt.

Nu är det här innan jul och man vet ju aldrig vem som läser bloggen – men finns det någon bok du kommer att ge bort i år? Eller finns det någon du skulle vilja tipsa om?

Jag ger bort en del böcker, jo. Ovannämnda Själarnas Ö kommer någon att få. Och de här:

zoo_framparm_4.10Finland hundranånting

Har du planerat din julläsning, eller får det bli som det kommer?

Det blir nog helt som det slumpar sig. Om jag får riktig julstämning blir det kanske någon genomläsning av Dickens A Christmas Carol.

christmas-scenes-5

Det sägs att julen inte bara innebär läsande (vem sprider sådana rykten?) – vilken jultradition är viktigast för dig? Eller är det skönast att inte följa några traditioner alls?

Vi har inte jättemånga traditioner. Men en sak jag gillar med julen har jag egentligen redan gjort- jag har både varit på julkonsert och lyssnat och sjungit på julkonsert. Julmusik i alla former är det som ger mig mest julstämning.

En annan lite udda tradition är att någon gång under jullovet åka runt och titta på julkorsen. Om julkors: Att resa julkors är en tradition som man kan spåra tillbaka till den hedniska tiden. Korsen restes för att skrämma bort onda andar. Julkors är vanligt förekommande i hela Österbotten, mest känt är kanske Lappfjärdskorset. Man har också nyligen återskapat det Wendelinska julkorset som är Kristinestads eget kors.
Lampornas färg varierar lite beroende på vilken by det är fråga om. Enligt tradition tänds julkorset först på julafton och lyser fram till tjugondag knut. Först på fastlagstisdagen tas korset ned igen. Sägnen säger att ifall någon av granristofsarna föll ner så skulle någon i huset dö under kommande år. Hade man sorg i huset restes korset inte alls.
Julkorsen finns också i mindre storlekar, ett populär miniatyr som står inomhus i fönstren, samt ett som kan resas på t.ex. balkongen. Text och bild lånad härifrån.

Bildresultat för julkors

Knäck, kola, ischoklad, mintkyssar, skumtomtar… – är det något julgodis som du inte kan motstå?

Budapestchoklad är svårt att motstå när som helst, men speciellt vid jul. I år har jag dessutom siktat in mig på en Aladdinask, den med mörk choklad.

Har ni gran eller skippar ni det? Plast eller äkta vara?

Gran ska det vara, definitivt inte av plast!

Finns det något som du gärna gör under julen som du ser extra mycket fram mot?

Jag kan ju illustrera med en bild från förra året:

img_20161211_143813.jpg

2 reaktioner på ”Julenkät anno 2017!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s