Kulturkollos veckoutmaning- är originalet alltid bäst?

Berätta om en låt, en bok, en film, en tv-serie och/eller en teateruppsättning som är en ny version av något gammalt. Är originalet alltid bäst, eller finns det exempel på lyckade covers?

Det blir en låt som är bra i flera versioner.

Alla tolkningar har sin charm. För mig är det kanske Soft Cells som är den ”rätta” versionen, även om den inte är originalet.

Och så bonusfrågan :

Vilken del har återbruk i ditt liv? Brukar du köpa mycket på second hand? Vilka gamla saker föredrar du framför nyproducerade?

Det här är inte en alldeles enkel fråga. Det rätta svaret är kanske att jag återbrukar till en viss gräns. Jag saknar talanger för att sy om kläder eller annat. Det begränsar mig så att jag inte så där bara kan riva ner gardinerna och sy en klänning av dem (som Scarlett O’Hara..), och jag kan heller inte förvandla mina gamla jeans till en handväska. Däremot äger min mor en hel del handarbetskunskap, så jag ger våra gamla jeans till henne, så kan de återkomma som något annat sen. Bägge pepparkakspojkarna har fått mattor till sina rum av våra gamla jeans. Och de assietter vi använder började sina liv hos min morfar, våra efterrättsskålar var visst från början min farfars, och så.

När det kommer till att köpa second hand, så böcker handlar jag faktiskt väldigt gärna på loppisar eller i antikvariat. Det blir lite som en skattjakt av det hela, man vet aldrig vad som kan dyka upp. Jag handlar också till en viss del porslin och glas second hand, men här får man komma ihåg att en familj nog max behöver två kaffeserviser, och även tallrikar så ryms en viss mängd i skåpet och sen tar utrymmet slut. Är man alltså inte beredd att avstå något från sina skåp och hyllor, är det oftast inte så mycket man verkligen behöver. Lustigt nog verkar det där inte kunna tillämpas på böcker. Kläder second hand- se ovan, jag saknar vissa relevanta kunskaper, så ska jag handla second hand så måste kläderna kunna användas som sådana, och inte ha sånt som trasiga dragkedjor etc.

 

 

6 reaktioner på ”Kulturkollos veckoutmaning- är originalet alltid bäst?

  1. Jag önskar att jag kunde sy och inser att det självklart handlar om träning. Just kläder köper jag dock gärna nya, men porslin är kul att köpa begagnat. Och ja, Soft Cell gör ju den rätta och den bästa versionen …

  2. Soft Cells version är den som är den ”rätta” för mig också. Tror jag hörde/såg något program om just den låten för ett tag sedan. Hade då ingen aning om att det fanns en äldre version.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s