Feministsommaren i juni

feministsommar2

Snart har juni månad gått och det börjar bli dags att samla ihop min läsning till Feministsommarutmaningen som Lyrans Noblesser ordnar. Här samlar deltagarna sin juniläsning. Och jag har verkligen läst feministiska böcker, dessutom en som finns på Feministbibliotekets litteraturkanon.

Jag börjar med boken jag inte förstod. Diva av Monika Fagerholm. Jag förstod för det första inte sättet den var skriven på, med små tankesnuttar som kom om och om igen. Sen- vet ni varför den här är med i feministisk litteraturkanon? Det kunde kanske vara för att den handlar om flickor och hur flickor tillåts ta plats i samhället, eller det är min teori, men är det därför på riktigt?

Diva en uppväxts egna alfabet med…

Jag tänker också kvalificera Sorcerer to the Crown av Zen Cho till Feministsommaren, och det gör jag därför att det fortfarande kan kännas svårt att hitta fantasyböcker med en vettig kvinnosyn. I det här samhället, alternativhistoriskt 1800-tal, är samhällets kvinnosyn precis lika dålig som den var på 1800-talet, men vi får ganska grundligt se varför det här inte är bra, och hur mycket bättre det blir om även kvinnor ger sitt bidrag till det gemensamma projekten.

Sorcerer to the crown by Zen Cho

Och sen har jag läst en antologi med korta feministiska texter, Av oss blev det aldrig några riktiga damer. Urvalet texter var varierat, och det var mycket bra för mig att läsa en bok där man uttryckligen vill visa att ”den enda rätta vägen” till feminism inte finns, utan feminist kan alla vara, ÄR alla som tycker att kvinnor och män ska ha lika möjligheter.

Av oss blev det aldrig några riktiga damer (häftad)

Ja, lite blandat som ni ser. Det ska bli intressant att se vad andra har läst, kanske det påverkar vad mer jag läser under den här Feministsommaren.

Annonser

2 reaktioner på ”Feministsommaren i juni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s