Katastrofer i veckans Tematrio

tematrio

Berätta om tre filmer/böcker/målningar o s v som handlar om katastrofer.

Jag vill minnas att jag och mina kompisar i högstadiet gjorde ett temaarbete om katastroffilm. Det enda jag riktigt minns är att vi skulle göra en egen plansch för en påhittad film, den filmen hette visst ”Pumporna anfaller”. Det låter onekligen som en katastrof. (Mest minnesvärd av de andras filmplanscher var ”Jens Bond(e), Mannen med den gyllene dynggrepen”. Åtminstone minns jag den, mer är tjugo år senare..)

Temaarbetet till trots kan  jag inte minnas att vi skulle ha sett någon katastroffilm då? I dagens trio blir det i alla fall böcker.

Bön för Tjernobyl : krönika…

Svetlana Aleksijevitjs bok ”Bön för Tjernobyl” handlar om det som jag minns som den stora katastrofen från min barndom, kärnkraftverket i Tjernobyl råkade ut för reaktorhaveri. Boken handlar om människors minnen av den här händelsen.

Oryx and Crake by Margaret Atwood

Oryx och Crake av Margaret Atwood handlar om att en stor del av mänskligheten dött ut. Kvar finns bara Jimmy som försöker tänka tillbaka på hur katastrofen riktigt gick till.

Kuvahaun tulos haulle månskensvargen birgitta holm

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm är en ungdomsbok om Ylva, den enda i familjen som blir kvar då alla andra dött i pesten. Pesten som svepte över Europa på 1300-talet kvalificerar sig utan vidare som en katastrof.

 

 

18 reaktioner på ”Katastrofer i veckans Tematrio

    1. Jag tror att jag har läst alla Aleksijevitjs böcker, och gillar dem. De är alla skrivna i samma stil så om man gillar en är det troligt att man gillar hennes andra böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s