Den kallaste flickan i Coldtown

Omslagsbild: Den kallaste flickan i Coldtown

Vilken bok? Den kallaste flickan i Coldtown av Holly Black

Var har jag fått tag på den? Lånad från biblioteket.

Vad handlar boken om? Världen drabbades av en vampyrepidemi. Det är alltså inte alls tillrådligt att vara ute efter mörkrets inbrott. Undgomarna har ”solnedgångsfester”, man samlas i ett hus, stänger igen det vid solnedgången och festar tills nästa morgon. Tana vaknar i badkaret efter en sådan fest. Det visar sig dock att något gått snett, alla på festen har blivit dödade av vampyrer och bara Tana och hennes ex Aidan lever. Aidan har dock blivit biten av vampyrerna och blivit ”kall”. Om en ”kall” person dricker människoblod blir hen en vampyr, om en ”kall” person klarar sig utan att dricka människoblod i 88 dagar har smittan försvunnit och personen är en normal människa igen. Smittade och vampyrer samlas ihop till speciella områden, Coldtowns. Det är inte bara smittade och vampyrer som vill in i de här städerna, vampyrer anses vara glamorösa och många vill in och hoppas bli vampyrer själva. I den här världen bestämmer sig Tana för att det enda hon kan göra är att ta med sig Aidan, en vampyr som ligger kedjad bredvid Aidan (han verkar behöva hjälp) och fara till närmaste Coldtown.

Vad tycker jag? Det är bara när jag läser om vampyrer som jag minns hur ”inne” det var med vampyrer för ett tag sen, och att de inte alls är lika ”inne” nu. Det här är en ungdomsbok, som så mycket annan fantasy. Tana är en sansad och bra hjältinna, vampyrerna är på riktigt skrämmande och glittrar absolut inte i solljus (dom bränns upp istället) och det blir en bra historia om lojalitet, vem man kan och ska lita på och att folk sällan är som de verkar på ytan.

Utmaning: Vampyrer är fantasy. Så jag har alltså juni månads bok läst till den finlandssvenska läsutmaningen. Vet inte, det där gick så enkelt att det känns som fusk. Nå, mer tid för juli månads utmaning då, det kan behövas.

Annonser

2 reaktioner på ”Den kallaste flickan i Coldtown

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s