Fantasy som inte innehåller drakar- tips till den finlandssvenska läsutmaningen

Fantasy gillar jag. Så därför blir det här ett inlägg med tips för den som funderar på juni månads finlandssvenska läsutmaning, en fantasybok som inte verkar innehålla några drakar.

book-clipart-2

Urban fantasy-serien Women of the otherworld av Kelley Armstrong innehåller inga drakar. Mycket annat, varulvar, häxor, vampyrer osv, men inga drakar. För några år sedan kom i alla fall början på serien på svenska, men de verkar inte finnas till salu nu. Kan ju finnas på bibliotek, dock! En bra, lång serie som verkligen rekommenderas!

Bitten (Women of the Otherworld, Book 1) by…

Nästa bok är en bok som var mycket tidig i genren Urban fantasy, och också en mycket bra bok- War for the Oaks av Emma Bull. Här har vi älvor, och boken innehåller också mycket musik i form av rockband.

War for the Oaks by Emma Bull

Graceling-trilogin av Kristin Cashore innehåller inte heller några drakar. Den här trilogin finns också översatt till svenska, och där heter första delen De utvalda:Tankeläsaren. Jag tror till och med jag sett den översatta trilogin i mitt lokala bibliotek. I den första boken möter vi Katsa, som på grund av sin övernaturliga gåva har blivit torped åt sitt lands kung.

Graceling by Kristin Cashore

I nästa bok – The assassin’s curse av Cassandra Rose Clarke- har Ananna rymt från ett arrangerat äktenskap. Piratklanen Ananna skulle gifta sig in i blir lite sur, och skickar en lönnmördare efter henne. Tyvärr råkar Ananna utlösa en förbannelse som binder henne och lönnmördaren tillsammans, om de inte lyckas utföra tre omöjliga uppgifter.

The Assassin's Curse by Cassandra Rose…

Och sen en bok som utspelar sig i en klassisk sagovärld. Jag minns ingen drake, men jag KAN ha fel. Däremot finns det en elddemon som heter Calcifer. Och i sagornas värld är det inte bra att vara den äldsta av tre- man är i stort sett dömd att misslyckas. Sophie lyckas i alla fall bli förvandlad till en gammal gumma, och tågar iväg till det flyttbara slottet för att bryta förtrollningen. En rolig bok.

Howl's Moving Castle by Diana Wynne…

Odinsbarn av Siri Pettersen inleder trilogin om Korpringarna. Nu har jag faktiskt bara läst den första delen, även om jag har för avsikt att fortsätta serien. Kanske i sommar. Om du föds i trollens värld, och är den enda UTAN svans- så är det för Hirka. Norsk fantasy. och stor chans att du hittar trilogin i närmaste bibliotek!

Odinsbarn by Siri Pettersen

I den här boken är Stockholm fullt av tomtar, troll, vättar och älvor, och det är Tildas jobb att hålla människor och andra från varandra. En väktaren bekännelser av Elin Säfström.

En väktares bekännelser

Flera av de här böckerna anses vara för barn, eller hör till den mystiska kategorin YA. Strunta i vilken åldersgrupp du råkar vara enligt passet, och läs någon av de här till den finlandssvenska läsutmaningen om du inte redan läst dem!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s