En smakbit ur Dolda tillgångar

Söndag igen, och jag delar en smakbit ur min läsning. Och vill du läsa fler smakbitar finns de hos Flukten fra virkeligheten, liksom varje söndag!

Jag läser just nu Dolda tillgångar av Margot Lee Shetterly. Det är en faktabok, historien om NASAs kvinnliga svarta räknare, de som gjorde alla beräkningar bakom de första raketfärderna till exempel. Varför finns en sån här bok? För erkänn, då du tänker på räknare eller NASA- ingenjör, då ser du en vit man framför dig. Och sanningen var betydligt mer varierad. I en del av USA som hellre stängde alla offentligt finansierade skolor än tillät skolor som inte var segregerade, fanns platsen där svarta kvinnliga matematiker kunde göra karriär, och där beräkningarna och testerna som möjliggjorde rymdfärderna gjordes.

Smakbit från s. 282.

Men trots deras framsteg återstod det mycker att göra på Langley. Att bryta sig loss från yrkesrollerna som assistenter, till exempel räknare eller matematikassistenter, var en utmaning för alla kvinnor, och inte bara för de svarta.

Den här smakbiten valde jag då jag tycker att det fortfarande kan vara svårt för kvinnor att undvika assistentrollen.

Annonser

30 reaktioner på ”En smakbit ur Dolda tillgångar

  1. Stort tack för att du tipsade om boken, lagt den till inköpslistan 🙂 och vill läsa på Goodreads har du konto där för där får man en massa tips och kan dela med vänner 🙂
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s