Kulturtanten på spökjakt!

Nu har jag varit med om något riktigt spännande! Jag varit i ett spökhus vid midnatt!

Om vi börjar med huset: Det är fråga om muséet Carlsro. År 1896 uppförde skeppsredaren Carl Alfred Carlström en sommarvilla på stranden till sjön Storträsket. Det var tidens inneställe för sommarvillor, och det har funnits flera liknande hus runt sjön men nu finns endast Carlsro kvar.

Envisa rykten gör gällande att det spökar i Carlsro. Det kan vara fråga om skeppsredaren själv, som i början på 1900-talet gick i konkurs och begick självmord. Huset fungerade som hotell fram till cirka 1940, och det betyder ju att många människor med skiftande öden har vandrat i rummen på Carlsro, kanske någon av dem blivit kvar. En piga som jobbade i huset när det var hotell hade också hört rykten om spökerier, och brukade klä ut sig i lakan och skrämmas. Pigan är sedan länge borta, men spökerierna fortsätter. Det finns till exempel en säng på andra våningen där det ser ut som om någon suttit om morgnarna, oavsett hur noggrant sängen blivit bäddad av muséets anställda innan de gått hem på kvällen. Museibesökare har sett en man i cylinderhatt vandra omkring i huset, flera har också sett en man i uniform på andra våningen. Byrålådor öppnas, det hörs röster från tomma rum, på vintern när huset borde vara tomt ser förbipasserande att det lyser i fönstren, osv. Man får ju tro vad man vill..

20160821_001130

I sommar har Natalia Kaleva varit guide på Carlsro. Bilden här ovanför är Natalias tolkning av en vinterkväll med ljus i fönstren, och en man i cylinderhatt som smyger omkring. Natalia fick den goda idén att ordna en utställning med sina tavlor i muséet, och dessutom öppnade hon utställningen med en nattlig vernissage.

20160820_232832[1]

Vi drack punsch på punschveranden, såg på utställningen och fick höra spökhistorier, och vid slaget 12 var det dags för en vandring i muséet, annars mörkt men vi hade ficklampor.

20160820_233303[1]

Men nej. Jag såg inga spöken. Jag hade däremot en stämningsfull kväll med tavlor, musikunderhållning och spökhistorier!

 

Annonser

En reaktion på ”Kulturtanten på spökjakt!

  1. Pingback: Sommarens första bokutflykt – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s