Ett dödsfall spräcker småstadsidyllen

9789515237972

Vilken bok? Missdåd av Karin Erlandsson.

Var har jag fått tag på den? Jag har lånat från biblioteket.

Vad handlar boken om? Nybakad journalist, Sara Kvist, har fått sommarjobb på en lokalredaktion i en liten stad. Extra spännande blir det när det är staden där hennes pojkvän har bor, och har sitt häststall. När Sara som ”färsking” måste jobba över midsommar ska hon åka runt till traktens midsommarfirande och dansbanor. Plötsligt snubblar hon och fotografen över polisen ute i bushen. Ett mord har begåtts.

Vad tycker jag? Det mest positiva i den här boken är personporträtten. Den gamla damen som sitter vaken i sin lägenhet plågad av värk och ser ut över staden. Mannen som sörjer sin fru även om, eller kanske för att, deras förhållande inte var det bästa strax innan hon mördades. Den kvinnliga prästen som kämpar med sin prästroll. Den fanatiske religiöse mannen som gör allt för att sätta käppar i hjulet för den kvinnliga prästen. Sara och hennes förhållande med Robert, en inte helt sympatisk man han heller.

Mordmysteriet är inte dumt, det heller. Jag kunde inte gissa vem som gjorde det, inte förrän precis i slutet av boken. Andra deckarläsare bör förstås notera att jag sällan kan gissa vem mördaren är, så det där säger väl inte mer än att det var i alla fall inte övertydligt.

Sen nackdelen- när nu personskildringarna var så välgjorda, varför användes de inte mer? Varför får man bara en hastig glimt av den alkoholiserade chefredaktörens hemmaliv, bara precis så mycket att man tänker att man ska få mer? Varför får vi inte veta med om den galne religiöse fanatikern- hur blev han sån, till exempel? Vem är han, vad har han för familjebakgrund, osv. Vad kommer änklingen och barnen göra när de får reda på vem mördaren var och varför? DET hade jag velat veta. Och det hade ju blivit en helt annan slags bok med en helt annan tyngd- alltså fysisk tyngd, mera sidor=väger mer.

Absolut läsvärd bok. Bokcirkeln, jag är redo!

En reaktion på ”Ett dödsfall spräcker småstadsidyllen

  1. Pingback: Författarbesök Karin Erlandsson – BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s