Illuminae

Vilken bok? Illuminae av Amie Kaufman och Jay Kristoff.

Var har jag fått tag på den? Inhandlad från nätbokhandel.

Vad handlar boken om? Den lilla planeten Kerenza hamnar i mitten av två megaföretags strid. Kerenza har en strikt sett olaglig gruvverksamhet så det är inte självklart att det finns någon hjälp för invånarna.

Mitt i detta hamnar Kady och Ezra. De har gjort slut, och på grund av att de försöker undvika varann lyckas de bli två av de inte så hemskt många som kom bort från Kerenza innan det var för sent. Och det blir en andlös jakt för att komma i säkerhet. Mycket går nämligen fel, flyktingarna har utsatts för biologisk krigsföring och undsättningsskeppets artificiella intelligens tycks ha blivit tokig.

Det bör också sägas att boken inte är en historia berättad från a till b. Det handlar om en rapport som blivit sammanställd efter katastrofen bestående av officiella rapporter, delar av radio- och annan kommunikation, Kadys ”dagbok”, kartor över rymdskepp, kommentarer till övervakningskamerabilder, osv. Någon slags stomme bildar Kadys och Ezras meddelanden till varandra.

Vad tycker jag?  First, survive. Then tell the truth. Så står det på pärmen. Det säger ganska mycket om boken faktiskt. Kady och Ezra försöker få rätsida på sin respektive verklighet. Kady blir motvilligt indragen i försöken att rädda rymdskeppen. Ezra blir någon form av stridspilot. Aidan den artificiella intelligensen är också en av de viktiga personligheterna i boken. Det är poetiskt. Själva sidorna i boken är vackra. Och historien som framträder genom brottstyckena vi får ta del av är andlös.

Bladvändarmaterial, och jag smälter totalt. Tack Frida för tipset!

En reaktion på ”Illuminae

  1. Pingback: Helgfrågan v. 10 | BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s