Dietland

Dietland by Sarai Walker

Vilken bok? Dietland av Sarai Walker.

Var har jag fått tag på den? Inhandlad på nätbokhandel.

Vad handlar boken om? Plum Kettle lever sitt liv i väntan. Väntan på att hon äntligen ska bli smal, och kunna leva det liv hon är menad för. För naturligtvis sitter den en smal person fängslad under Plums övervikt, och när denna smala person blir befriad kan Plum äntligen ha kläder hon gillar, hitta en man, leva ett glamouröst journalistliv. Tills dess skriver Plum svar på läsarfrågor som riktas till en smal snygg chef som inte hinner svara på dem. En dag märker Plum att hon är förföljd, och allt detta leder till att hon börjar ifrågasätta sitt liv dittills. Kanske man inte behöver vänta på att köpa kläder man gillar tills ens extra kilon försvunnit. Kanske man inte behöver ägna sin energi åt att räkna kalorier. Kanske man helt enkelt inte behöver ägna varje vaken minut åt att bli ”fuckable”. Men varför börjar skumma ”terrorist”dåd riktade mot män begås ungefär samtidigt?

Vad tycker jag? Tja, den här boken sätter fingret på en viktig punkt. Det är tydligen så att kvinnor ska ägna kopiöst med tid och energi åt sitt utseende (detta egentligen oavsett eventuella extra kilon). Jag, och tydligen åtminstone Sarai Walker, tycker att man kunde ägna den här energin åt sig själv på annat sätt. Kanske lära sig saker. Kanske skaffa sig vänner, kanske åt en eventuell hobby. Kanske bara äta det man tycker är gott. Författaren använder också ”terrorist”-dåden  riktade mot män som grepp för att åskådliggöra en maktbalans. Naturligtvis begår ”inte alla kvinnor” våldsbrott mot män. Men när en man går ut ensam kan han inte veta vem som är en av de här ”terroristerna” och vem som inte är det. Plötsligt får män använda sig av de strategier kvinnor måste, som en kanske vant sig med så till den milda grad att en inte tänker på saken mer. Aldrig bli för full på krogen, aldrig gå ensam på mörka gator, etc.

Slutet är logiskt och knyter ihop boken och vi får reda på vem/vilka terroristerna är, men det är kanske en smula antiklimaktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s