Veckans biblioterapi: julen

Veckans biblioterapi

Nu har jag lånat lite inspiration av Ella Berthoud och Susan Elderkin och deras bok ”The Novel Cure” igen. Det var ju en tid sen.

snowman-pictures-4

Snart är det jul. Och jul kan föra med sig en hel del mindre kul saker. De två biblioterapeuterna tycker i julavsnittet av sin bok att man med fördel kan bekanta sig med medicinerna till flera olika åkommor som de har i sin bok. Till exempel avsnittet ”Broke, being” (för det här ordineras bl a ”The great Gatsby” av F Scott Fitzgerald) eller ”Gluttony” (The debt to pleasure av John Lanchester) eller, beroende på hur familjeförhållandena ser ut, kan det vara nödvändigt att bekanta sig med ”Mother-in law, having a”, Children, under pressure to have”, eller ”Family, coping without” eller varför inte ”Coming out”. Min mor rekommenderar ”Johans jul” av Eva von Zweigbergk att läsa för otåliga barn som väntar på tomten, eftersom det är en rätt lång bilderbok, och passar lite olika åldrar.

christmas-holly-5

Men för alla problem med jul ordineras ”A Christmas Carol” av Charles Dickens. Man kan läsa långsamt, några sidor i taget under hela året, för att stärka sig inför jul. Men speciellt mycket rekommenderar författarna till ”The Novel Cure” att man läser det högt på juldagen (eller kanske julafton, så som vi firar hgelgen här i våra trakter), för alla närvarande, eller frånvarande. Eller varför inte för en närstående krukväxt. Om du hellre vill lyssna på någon som läser för dig, finns en inspelning på bl a Soundcloud där Neil Gaiman läser den. Här.  Eller här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s