Kvinnoalfabetet – I

Skärmklipp 2015-10-15 11.05.56

  1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I

Det blir Eva Ibbotson! Hon har ju skrivit ett helt gäng bra och roliga barnböcker (”Häxtävlingen” och ”Den stora spökräddningen” till exempel), men hon har också skrivit några trevliga vuxenböcker, lite romantiska så där, jag har läst ”A countess below stairs” och ”The reluctant heiress”.

2. Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Jag tar ”Is” av Ulla-Lena Lundberg. Den läste vi faktiskt alldeles nyligen i en nystartad läsecirkel. Men eftersom det var en omläsning för mig (och en slarvig sån dessutom) blev det inte skrivet om boken igen här på bloggen. En fin familjeskildring, inte minst av kvinnoliv.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Bokmässan är inte så länge sen och då lyssnade jag på Mark Levengood och Ilon Wikland som pratade. Ilon Wikland blir ett bra svar. Det är tufft gjort att ha klarat flykten till Sverige så ung som hon var då, och jag är full av beundran för hennes karriär som tecknare. Eller heter det illustratör? Hursomhelst.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på men har ännu inte upptäckt?

Egentligen är ju det här en omöjlig fråga. Hur ska man veta vem man inte har upptäckt ännu? Så, dags för den här bokstavens långsökta svar. När jag sökte damer på I dök det upp en Ida Pimenoff, fotograf. Hon har gett ut en fotobok som heter ”Perhaps loneliness does not exist after all”. Jag blir ju lite nyfiken. Hon blir ett bra svar.

Det var mina bidrag till Enligt O:s kvinnoalfabet den här gången. Ibland känns det lite svårt att hitta kvinnor. Men om jag riktigt tänker efter skulle det ju gå att börja fundera på förhand till den här utmaningen istället för att sitta och fundera medan jag skriver inlägget. Nästa vecka borde det ju bli J. Det känns som en lättare bokstav än I. (Nästa vecka ångrar jag att jag skrev det där.)

16 reaktioner på ”Kvinnoalfabetet – I

  1. Det var nära att jag väntade med att hoppa in i utmaningen till nästa vecka eftersom jag inte kom på något på I, men med lite ansträngning så gick det ju faktiskt! Jag hade också med fina Ilon. Jag är så glad att jag gick på det seminariet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s