Kvinnoalfabetet F

Skärmklipp 2015-09-17 12.53.05

Dags för bokstaven F i Enligt O:s kvinnoalfabet.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Det blir Mia Franck här. Hon har skrivit en trilogi med ungdomsböcker, som handlar om kraften i mardrömmar och i forntiden. Den tredje boken har inte kommit ut än, men den borde komma snart så jag antar att den är mer eller mindre skriven redan- därför skrev jag ”hon har skrivit”..

Martrådar9789515233226

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Jag tar boken Fallna kvinnor- när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut av Eva F Dahlgren, en bok både om kvinnor och av en kvinna. Det handlar om kvinnor på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, och varför de hamnat där.

Fallna kvinnor : när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Hur skulle det vara med Frida Andersson? Det är ju en trevlig tjej, singer-songwriter.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Här svarar jag Fredrika Runeberg. Den första kvinnliga journalisten i Finland, dessutom skrev hon själv och skulle säkert ha blivit en riktigt lysande författare om hon givit sig själv lika mycket tid att utvecklas som hon gav sin man. Man får ju säga att makarna hade ett gemensamt intresse i alla fall.. OCH dessutom lär hon ha varit bra på att baka. Ja, inte trodde ni väl att Johan Ludvig var ursprunget till Runebergstårtan?

12 reaktioner på ”Kvinnoalfabetet F

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s