Mitt 80-tal

tisdagsutm

Det här blir mitt bidrag till Kulturkollos tisdagsutmaning, där de/vi minns 80-talet. 1980 fyllde jag tre, och hösten 1990 började jag i högstadiet. Vi talar alltså om barndomsminnen här.

Vilken musik lyssnade du på?

Ett av mina roligaste minnen är hur totala Herreys-fans jag och min kompis var. Vi lyssnade och lyssnade på musiken och vi läste ALLT som någon ur Herreys hade kläckt ur sig i alla tidningar som vi bara fick tag på. Och våra rum var fullklistrade med planscher.

Min mamma jobbade på ett litet filialbibliotek som var öppet ett par kvällar i veckan. Jag brukade följa med ibland, bokmal som jag är, men också för att i en liten by finns inte så himla mycket som är kvällsöppet så det var helt enkelt dit man gick. Jag tror att det är här som min smak för hårdrock föddes, det märktes inte just då, men till exempel ”We’re not gonna take it”/Twisted Sister på så hård volym som de stora killarna fick ha, tycks ha lämnat en viss försmak för musikstilen.

Vad läste du?

Jag läste ALLT. Jag var fyra när jag lärde mig läsa, så det var då 1981. Jag läste alla slags barnböcker som bara fanns, bland annat minns jag Alfons Åberg. Jag läste Kitty-böcker. Jag läste Kulla-Gulla. Jag läste mig igenom hela barn- och ungdomshyllan på det lilla filialbiblioteket. Allvarligt, min mamma sa att jag hade lånat alla böcker där åtminstone en gång. Jag läste Stephen King när jag var tretton, så mitt åttiotalsläsande började med Alfons Åberg och slutade med Stephen King. Okej, Stephen King lär väl ha varit 1990. Men tänk så snabbt en barndom går.

Vad såg du på?

Minns någon ”Rädda Joppe- död eller levande”? Ett sånt program dyker upp i huvudet när jag funderar på TV-program jag såg som barn. Den här tiden fanns det ju bara en TV i husen. Kanalerna var också betydligt färre. Så det där att titta på ”Varuhuset” blev ju en familjestund. Nu har alla en egen skärm av något slag. Man kan titta på ett program när man vill, så när man kommer till jobb och skola har knappast någon tittat på samma program, så TV faller lite bort som rast- eller kaffepausdiskussionsämne.

10 reaktioner på ”Mitt 80-tal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s