En smakbit ur Det sötaste vi har

Denna helg har jag läst lite verklig skräcklitteratur. Det vill säga, Ann Fernholms bok ”Det sötaste vi har. Om socker och växande kroppar”. Att vi dessutom firat ena pepparkakspojkens födelsedag denna helg, med ett ganska vanligt (det vill säga sockerrikt) kalas, gjorde kanske att den här boken sved till lite extra.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar

Från sidan 25:

Många som växte upp i början av 1900-talet fick inte ens tårta på sin födelsedag. Godis, läsk och juice fanns absolut inte i gemen mans skafferi. Dagens barn får cirka en fjärdedel av sitt kaloriintag från näringsfattiga sötsaker. I nästa kapitel kommer jag att berätta hur allt detta socker stör ämnesomsättningen i levern, vilket är en förklaring till varför just socker så lätt orsakar fetma.

Nå, kommer den här boken att ha någon inverkan på våra val i vardagen? Åtminstone ett: efter att i butikshyllan ha konstaterat att Ann Fernholm har alldeles rätt, att det finns kex som är nyttigare än de flesta flingor man äter på morgonen, så ska morgonmålsvanorna ses över.

Som vanligt finns det fler smakbitar hos bloggen Flukten fra virkeligheten!

Annonser

14 reaktioner på ”En smakbit ur Det sötaste vi har

  1. man häpnar när man läser det finstilta, d.v.s. innehållsdeklarationerna på olika matvaror. så mycket socker på de mest oväntade ställen. och jag tycker att det är fräckt att det finstilta är så oerhört finstilt

    1. Men en positiv sak har jag märkt: det finns mindre e-koder, det är ju förstås för att dom istället skriver ut tillsatsämnet, men det är nog enklare så än att komma ihåg vilken e-kod som var vilken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s