Veckans biblioterapi: mobbning

Det finns ju två sätt som biblioterapi eventuellt fungerar på. Man kan använda böcker som verklighetsflykt för att komma ifrån en outhärdlig situation, eller man kan använda böcker för att försöka få perspektiv på sin situation eller åtminstone börja nysta i den. Om man befinner sig mycket nära en situation kan det vara bäst med alternativ ett, verklighetsflykt, åtminstone om det gäller mobbning, som jag valt som veckans biblioterapitema. Men sen, när man vill börja nysta i sina intrasslade känslor, är det kanske dags för böcker av en annan sort.

Jenny by Jonas Gardell

Jenny av Jonas Gardell. Här återvänder Juha Lindström till Sävbyholm. Han har fått ett brev av Jenny. Nu försöker han ta reda på vad som egentligen hände henne, en sommarnatt för tjugofem år sedan. Perspektivet, återblicken, är det som gör att jag tycker det här kan vara en bra bok att börja med, om det som jag sa här i början redan hunnit gå en tid.

Carrie av Stephen King är en bok från längesen. Det var länge sen den kom ut (borde väl ha varit Kings första utgivna bok) och det var länge sen jag läste den. Men, tja, jag kan ju säga så mycket om handlingen att det inte var särskilt smart att mobba Carrie, speciellt inte att utsätta henne för det där sista skämtet på skolbalen. Den här boken ger inte det där mest mogna perspektivet, men ibland vill man inte ha det.

Omslagsbild: Cirkeln

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Nej, här handlar det kanske inte främst om mobbning. Men boken- eller hela trilogin egentligen- går ut på att man måste samarbeta med varandra trots olikheter och trots att man själv är ”inne” eller ”ute”. Därför tyckte jag trilogin passade med i det här sammanhanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s