Bokbloggsjerka baksidestexter

jerka11

Hurudan ska en bra baksidestext vara, undrar Annika i bokbloggsjerkan. Det är en svår fråga. Det är lättare att säga hur en bra baksidestext INTE ska vara. Den ska absolut inte under några omständigheter innehålla spoilers. Något som är förvånansvärt vanligt. Om jag vore författare skulle jag vara ganska bitter på en sån baksidestext. Där har författaren suttit och tagit ett par hundra sidor på sig att lite lite i sänder avslöja en stor och avgörande grej. Det är bara det att alla som läser boken vet vilken stor grej det är, för det läste dom på baksidan redan innan dom ens öppnade boken.

Jag är annars vän av de kortfattade baksidestexterna. Några ord om genre, plats och huvudperson. Mer behövs inte.

Jag inser nu att baksidestexter nog inte riktar sig till mig. Jag brukar liksom inte behöva insäljning för att jag ska vilja läsa en bok. Jojo, jag fattar ju att jag också påverkas av reklam, alltså också baksidestexter, men min inställning till en bok är positiv redan som utgångspunkt, menar jag.

Annonser

38 reaktioner på ”Bokbloggsjerka baksidestexter

  1. Håller med dig där om spoilers, har också tänkt på de stackars författarna som slitit så med sin bok och så avslöjas allt redan på baksidan. Borde inte en författare få ge sitt godkännande innan man skriver en sådan text eller?

    1. Jag vet inte hur det går till i praktiken. Men har förstått att romanceförfattare har väldigt lite att säga till om när det gäller omslagsbilden, kanske det gäller baksidestexten också?

  2. Jag blir skeptisk om texten är fylld med citat från små okända tidningar, och blir irriterad om den visar sig vara missledande eller allt för avslöjande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s