Affair- Amanda Quick

Affair by Amanda Quick

Vilken bok? Affair av Amanda Quick.

Var har jag fått tag på den? Den kommer ur den utrensade kassen.

Vad handlar boken om? Charlotte Arkendale är inte vanlig. Hon har en mindre vanlig karriär där hon undersöker friare på uppdrag av de kvinnor som de friat till- dricker de, spelar de, är de vad de ger sig ut för att vara, osv. Ganska ovanligt i 1800-talets England. Och nu behöver hon en man-of-affaires, en form av personlig sekreterare verkar det vara. Det är bara det att han behöver kunna tjänstgöra som livvakt också, för en av Charlottes klienter har blivit mördad och hon tänker utreda mordet. Entre för Baxter St Ives, en man som varken vill ha eller behöver ett jobb som man-of-affaires, men hans faster tror att det är Charlotte som mördat sin klient, en vän till Baxters faster. Och Baxter har lovat att utreda mordet.

Vad tycker jag? Det här är på många sätt en typisk Amanda Quick. Huvudpersonen har någon form av jobb, hur ovanligt det än var på den här tiden. Dessutom har huvudpersonen inte något av de jobb som en kvinna brukade ha. Mannen är en som har gjort sitt allt för att ordna sitt liv lugnt och stillsamt, ofta kring ett specialintresse för naturvetenskaper, i det här fallet kemi. Mannens omgivning och/eller familj tror att mannen är som han verkar, lugn, stillsam och välordnad, utan passion. Det är bara huvudpersonen som ser passionen där djupt inne. Och sen finns det något hemligt sällskap som sysslar med ockult verksamhet, ibland med anknytningar till antikens legender (legender, äkta eller påhittade, från äkta eller påhittade antika kulturer). Det hemliga sällskapet leds sannolikt av en ondskefull typ. Huvudpersonen och hennes man inleder en affär, eftersom de inte brukar tro att den andra parten är kär på riktigt, eller intresserad av äktenskap. Fast det brukar ju visa sig att visst fanns intresse. Och sen lever dom lyckliga i alla sina dagar. Efter att någondera blivit kidnappad och räddad, oftast.

Och jag har inlett läsåret med en bok som inte bara är typisk för författaren, utan också ganska typisk läsning för mig. På något sätt känns det som om jag kunde ha inlett med något lite mer nyskapande. Den passar till Kaosutmaningen i alla fall, som en bok där det inte finns någon telefon. 1/35 läst till den utmaningen!

2 reaktioner på ”Affair- Amanda Quick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s