En smakebit på søndag- Böcker som förändrade världen

994cb-6473057481_ce462009e6_o

Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten ger oss varje söndag möjligheten att dela med oss av smakbitar ur böckerna vi läser. (Just det, följ länken så ser du en massa smakbitar ur folks läsning den här söndagen!)

Jag storstädar denna helg. Men mellan dammtrasor och golvmoppar finns den här boken:

9789185465699_large_bocker-som-forandrade-varlden-50-viktigaste-bockerna-genom-tiderna

Det här får väl bli smakbitarnas smakbit- för boken presenterar 50 böcker som enligt Andrew Taylor varit de viktigaste böckerna genom tiderna, och ger en smakbit ur dem. ”Atlas” av Gerardus Mercator. ”Folkens välstånd” av Adam Smith. Bibeln, Koranen och Samtal med Konfucius. Men också ”Stolthet och fördom” av Jane Austen, och ”Harry Potter och de vises sten” av JK Rowling.

-Jösses! sade Sancho. Sa jag inte till herrn att han skulle se upp med de där? De är ju väderkvarnar som snurrar, det är inget att ta fel på, såvida det inte snurrar runt i ens eget huvud.
-Tig, käre Sancho, svarade Don Quijote, du ska veta att när det gäller krig så är saker och ting alltid mer oberäkneliga än annars. Särskilt som jag faktiskt tror att den där trollkarlen Frisón som stal min vindskammare och mina böcker har förvandlat jättarna till väderkvarnar för att ta ifrån mig äran att ha besegrat dem.

Quixo-panza

Bild: Gustave Doré.

Det var ju naturligtvis ur Don Quijote av Miguel de Cervantes. Det skulle kanske vara en klassiker att läsa. Ifall man skulle ge sig på någon klassiker igen.

22 reaktioner på ”En smakebit på søndag- Böcker som förändrade världen

  1. Jag vet att Don Quijote avhandlades i gymnasiet, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg om vi faktiskt läste hela eller bara delar. Men det vore faktiskt en klassiker att läsa 🙂

    1. Det är nog väldigt få, inte har jag ju läst hela Bibeln till exempel, inte heller Adam Smith trots studier i nationalekonomi, men sen kommer ju Austens bok, och ”En julsaga” av Dickens, ”Onkel Toms stuga” av Harriet Beecher Stowe, och den förhärdade Moby Dick, och Harry Potter då.

  2. När jag läste spanska, så fick vi titta på x filmatiseringar av Don Quijote och diskuterade den ingående. Men jag tror inte att jag har läst boken. Det vore kanske något 🙂 Tack för smakbiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s