Bokbloggsjerka omläsning

Det är fredagmorgon, jag har min kopp te, det ska bli bokbloggsjerka. Jag var med världen, och världen var med mig väl tillfreds. (Den meningen är för övrigt en liten ändring på ett citat av Per Brahe)

Brukar du läsa om böcker? frågar Annika i bokbloggsjerkan denna vecka. (Som vanligt: följ länken om ni vill veta mera om bokbloggsjerka, och se vad andra bokbloggare svarar på veckans fråga.)

Enkelt svar: ja, jag läser om böcker. Den bok jag läser om allra mest är ”Wuthering heights” av Emily Brontë.

Fast, det finns ju en tidsaspekt på det där. Dygnets timmar är ju kraftigt begränsade. Antalet böcker i världen är obegränsat, eller i alla fall nästintill obegränsat verkar det som. Jag kommer aldrig nånsin att hinna läsa ens de böcker jag verkligen vill läsa. Så i det stora hela är det rätt sällan jag läser om böcker. Det är främst två kategorier av böcker som blir omlästa. Den första kategorin är romance- när jag behöver en dos romantik i livet så spelar det inte så stor roll om jag har läst boken ifråga eller inte förr. Lika så gott att ha en samling av romantiska böcker man vet är bra, och när man kör i diket med bilen, momsredovisningarna är krångligare än vanligt, man bränner vid makaronerna, krukväxterna har vissnat och chokladen är slut, plockar man en bok på måfå från samlingen och lugnar ner sig några grader. Kategori två är böcker som helt enkelt bara är så bra att man vill läsa dem om och om igen. Det är kanske också böcker som inte är bra för att händelserna i dem är så oväntade, för överraskningseffekten försvinner ju efter första läsningen, istället tror jag språk och miljöer spelar mer roll i sådana böcker.

Någon gång hade jag tänkt att jag bara skulle äga böcker jag i princip kunde tänka mig att läsa om. Numera sparar jag också böcker jag skulle vilja att sönerna läste om några år. Men även med den utvidgningen är det många böcker i mina hyllor som jag i så fall borde göra mig av med. Missförstå mig rätt nu, de här principerna hjälper mig att gallra bort en hel del böcker, men jag är inte hundraprocentigt konsekvent. Min diskussion med mannen om vad jag ska göra med livet är klassisk. Jag: En bokhandel, det skulle nog vara kul att driva en bokhandel. Mannen: Du vet väl att du verkligen måste låta kunder ta med sig böckerna från bokhandeln? Slutsats: nej, jag har ingen bokhandel, jobbar inte ens i en.

34 reaktioner på ”Bokbloggsjerka omläsning

 1. Haha, din mans kommentar hade kunnat vara min mans 😉
  Just tiden är en del av skälet till att jag inte läser om. Samt att jag vill ha nya upplevelser, den där kittlande känslan när man upplever något på nytt. Samtidigt kan jag förstå omläsning av just romance. Och nu kom jag på att jag ett tag läste om Agatha Christies böcker. Inte för att jag inte mindes vem som var boven, utan bara för den där lugnande känslan att känna sig hemma!

 2. Tror att sambon hade känt igen sig i din mans kommentar 🙂

  En gång hörde/läste jag någon vis människa som sa. En film som inte är värd att se två gånger, är inte värd att se en gång. Detsamma borde ju gälla böcker. Men så kommer ju problemet med så många böcker och så lite tid…

 3. Jag älskar att vi har en oinreddvind, sambon brukar prata om att vi snart måste göra ett bibliotek där uppe åt mig 😉 Jag protesterar INTE!! 🙂

 4. Har tänkt lite som du när det gäller bokhyllegallring – böcker som jag tror att jag kan vilja läsa igen och böcker som jag vill att de jag tycker om ska läsa får stå kvar. Sen står det ändå en massa andra bredvid? Det är svårt.

 5. Kommenterar säkert ”fel” här nu då jag ignorerar jerkan;), men såg din presentation och den skulle passa bra på mig med, gillar nämligen te, katter och choklad också! (Min bild är en kladdkaka…)

 6. Jag har så mycket olästa böcker som väntar på mig, så jag tycker inte jag har tid att läsa om. Men när jag blir pensionär, då ska jag läsa om alla mina favoriter! Du kanske skulle starta ett bibliotekscafé? Där kunder kunde sitta kvar och läsa böckerna medan de fikade, men inte te med sig dem därifrån 😉

 7. Ja, Wuthering heights är verkligen värd att läsas om. I sommar tänkte jag försöka beta av nya böcker som ligger och väntar, men till hösten får det nog bli en omläsning av Wuthering heights igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s