Is- en pristagare

Is

Vilken bok? Is av Ulla-Lena Lundberg.

Var har jag fått tag på den? Först gav jag den till mina föräldrar till juklapp, men som den oförbätterliga bokmal jag är lånade jag tillbaks den av dem. Undrar om det räknas som förmildrande omständighet att alla bibliotekets ex. redan var utlånade, och vi skulle läsa och diskutera den i bokcaféet?

Vad handlar boken om? Familjen Kummel kommer till Kökar där fadern ska vara präst. Vi följer med familjens liv några år.

Vad tycker jag? Det här är en sån där bok som kanske inte skrivs så mycket just nu (eller så är det jag som läser andra slags böcker). Det handlar om en familj och en bygd och människorna som bor där. Om man utgår från vad jag brukar tycka om att läsa, så finns här mycket relationer mellan människor. Sedan är det skrivet så att jag tror att jag är på ort och ställe, inte bara att jag läser en beskrivning. Läsvärt alltså. Och gripande- jag rekommenderar näsduk som kompletterande utrustning.

När vi diskuterade början av boken var det så att många inte riktigt helt sympatiserade med prästfrun Kummel. Men jag sympatiserade med henne till en viss del. Inte så att någon ens i misstag skulle missta mig för en sån där handlingskraftig och praktisk människa, utan så att jag gärna har ett utrymme mellan mig och världen och människorna i den.

För övrigt har jag läst tre Finlandiaprisbelönade böcker. Den här, Sofi Oksanens ”Utrensning” och Johanna Sinisalos ”Ennen päivälaskua ei voi” (svensk titel eventuellt ”Bara sedan solen sjunkit”, men titeln låter främmande i mina öron- men jag tycker ju den borde finnas på svenska, i synnerhet som den finns översatt till engelska och tyska). Alla tre är fina böcker, vilket för med sig tanken att man borde undersöka böckerna på listan närmare. Någon dag. Om jag har tid och lust.

4 reaktioner på ”Is- en pristagare

  1. Is är nog en bok som jag skulle vilja läsa. Jag hoppas att den ges ut i ljudboksformat så småningom. Oksanen är en av mina favoritförfattare, ser fram mot den nya boken. Johanna Sinisalo är ett nytt namn för mig, ska kolla upp boken.

    1. Jag har läst åtminstone två av Johanna Sinisalos böcker, och båda var helt okej att läsa. Men som sagt, jag är lite osäker på hur det ligger till med svenska översättningar av henne.

  2. Svärmor frågade om vi läst den här (hon är från Åland och min sambo växte upp där). Vi hade inte hört talas om den men den verkar intressant. Jag har lagt den i önskelistan så länge för bevakning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s