Tematrio överraskningar

tematrio

Berätta om tre böcker som visade sig inte överensstämma med dina
förväntningar.

Det tycker Lyrans Noblesser i veckans tematrio. Det här blir krångligt att försöka tråckla ihop, det är rätt länge sedan jag läst någon bok jag blivit riktigt överraskad av, tycker jag. Eller HUR pass överraskad är det meningen att man ska bli? Man vet ju aldrig på riktigt vad en bok handlar om innan man har läst den.

Den första blir en bok som är en av mina fasta punkter i lästillvaron. ”Wuthering heights” av Emily Brontë. Jag minns inte varför jag fick för mig att läsa den, men föga anade jag vilken känslostorm som dolde sig innanför den här bokens pärmar. Jag skulle också ge ganska mycket för att kunna läsa den för första gången. Inte för den sakens skull, den funkar nog bra som en gammal vän att läsa på nytt också. Men överraskad, det blir man ju bara en gång av samma bok. (Eller har någon annan blivit överraskad fler gånger av någon bok? Isåfall vill jag veta vilken!)

Den andra boken är en bok som jag blev helt grundlurad av. Patient 67 av Dennis Lehane, spännade och kuslig. Den här boken har en del helomvändningar, och jag kan gladeligen säga att jag inte såg någon av dem komma. Boken utspelar sig i ett mentalsjukhus, och sjukhuset är på en ö. De här två sakerna är väl de enda sakerna som inte ändras under bokens gång.

Sen en som jag läste för inte så länge sen till ”Böcker om böcker”-utmaningen, Brev till en bokhandel av Helene Hanff. Jag vet ärligt talat inte vad jag hade väntat mig, men jag kunde väl aldrig tänka mig att det fanns någon som skrev så trevliga brev till en bokhandel. Det var ett fynd. Jag är annars också lite skeptisk till formen med böcker uppbyggda av brev.

8 reaktioner på ”Tematrio överraskningar

  1. Patient 67 överraskade mig också. Ordentligt. I ren desperation och mest på skämt vet jag att jag tänkte ”så kanske det är”, men jag trodde det aldrig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s