Julförberedelser- tematrio

Så här skriver Lyrans Noblesser:

Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror
jag – hoppas jag i alla fall – att kraven på julförberedelserna sänkts något.
Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!

Det finns några saker som jag tycker om att göra inför jul. Eller, det finns många saker jag tycker om att göra inför jul, och en del är väl mer traditionella än andra.

1. Jag brukar baka en dadelkaka. Det är SÅ gott och jag har förstått att min mormor brukade baka dadelkaka till jul. (Hon dog innan jag föddes.) Jag gillar annars att baka också, och det svämmar över i tidningar av recept på saker att baka till jul. Men ärligt sagt, när han man mindre tid till bakning än innan jul?

2. Någon gång strax efter julafton åker vi runt i trakten och tittar på julkorsen. Vad ett julkors är? Jag lånar text från bloggen ”Jul i sjöstaden” som samlat en del traditioner om jul här i trakten. ” Julkors har förekommit olika slags utföranden sedan länge. De tidigaste julkorsen var träd där allt förutom toppen skurits bort.
Senare brukade man hissa upp en lampa på en hög stolpe. Ju högre desto högre växte sig säden på sommaren. Olika växter har en viktig roll i vårt firande av vissa högtider, t.ex. björkträd på midsommar, det här är en del av vårt gamla hedniska traditionsarv.” Julkorsen ska resas den kortaste dagen innan jul (men tydligen tändas först på julafton) och skyddar gården mot onda andar. Hoppas grannarnas beskydd sprider sig hit till vår gård också för vi har inget julkors. Här bild på en miniatyrmodell.

3. Inga argument biter: julgranen ska vara riktig, inte av plast. Det enda som kunde få mig att ha en plastgran skulle vara om något av barnen inte tålde riktig gran. Så är lyckligtvis inte fallet. Jag klär den med extra allt: bollar, glitter, sneda pynt pojkarna gjort, hjärtan, stjärnor, äpplen, polkagrisar, änglar, tåg, skridskor.. ni fattar. Men jag har faktiskt inte köpt nya pynt på några år, det ryms liksom inte. Pojkarna pysslar ju förstås pynt i skolan så det blir ju några nya varje år ändå. I år hittade vi en tät gran med många stadiga kvistar, så nu kanske jag inte behöver hänga så många pynt på varje gren.

Redigerat: TinaO vill ha receptet på dadelkakan. Kanske någon annan vill ha det också, så här kommer det!

Dadelkaka:

2 dl socker, 1,5 dl vatten, 1 paket (250g) torkade dadlar.

200 g smör eller margarin (smör rekommenderas), 3 ägg, 4,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver.

Koka socker, vatten och dadlar c. 10 minuter i en kastrull. Vispa sönder dadlarna. Lägg till smöret. Låt svalna.

Blanda mjöl och bakpulver. Häll mjölblandningen och äggen i dadelblandningen. Smörj en kakform och häll i smeten. Grädda 30-40 minuter i 180 grader.

13 reaktioner på ”Julförberedelser- tematrio

  1. Jag håller också med om att julgranen ska vara riktigt men min sambo är allergisk så det blir plastgran för vår del. Inte lika fint men det duger.

  2. Vår gran är av plast och har alltid varit av plast eftersom vi har allergiker i familjen. Men vår gran är också fylld med allt möjligt pynt – smällkarameller, tomtar, äpplen, pynt som min syster och jag gjorde som barn… Vi brukar säga att vi har en barngran 🙂

  3. Åh vad underbar eran gran låter, jag tror min ska pyntas så iår 🙂 Men att den är riktig är ett måste 🙂 De av plast är ju oftast ännu fulare dessutom 😛

    1. Hm. Så långt har vi inte kommit, att inga barn bor hemma. Så blev det hos svärföräldrarna, dom har plastgran numera. Men jag hade en riktig gran i den allra första egna lägenheten, den allra första julen (alldeles oavsett att jag for hem på julafton..) så granen är rätt viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s