A countess below stairs.

A Countess Below Stairs = The Secret…

Vilken bok? A countess below stairs av Eva Ibbotson.

Var har jag fått tag på den? Internetbokhandel.

Vad handlar boken om? Annas rika familj förlorar allt i ryska revolutionen. De kommer till England, och Anna tar ett jobb som tjänsteflicka i ett stort hus där ägaren, en earl, just ska komma hem från sjukhuset där han vårdats för sina krigsskador. (Första världskriget, naturligtvis. Där han varit pilot, naturligtvis.)

Vad tycker jag? Den här boken måste ha varit ovanlig när den först kom ut i början på åttiotalet. Den är nämligen otvivelaktigt en romance, men hjälten är ju riktigt trevlig, vilket sällan var fallet vid den här tiden, i somliga böcker jag läst från den här tiden så kan man endast skilja hjälten från skurken genom att hjältinnan blir svag i knäna när hon ser hjälten. Men här har hjälten till och med en aning humor, det i tillägg till att han gör sitt bästa för att vara schysst. Hjältinnan har många positiva drag, hon är inte fånig, hon handlar logiskt för det mesta och hon gråter inte över spilld mjölk utan tar itu med saker som avsaknad av badrum. I mitt tycke är hon ändå inte en sån där obehaglig hjältinna som bara gör goda och välartade saker, vilket är tur, för jag kan bli smått irriterad på dom perfekta hjältinnorna. Det finns bifigurer, och dom är inte fullständigt schablonartade. En smula nog, men inte fullständigt.

Och- och här kan faktiskt en blivande romanceförfattare läsa lite extra- i denna bok förekommer inga detaljerade sexscener, men det drar inte alls ner på känslan. Jag är nog för sexscener generellt sett, men dom är absolut inte nödvändiga, ens i en romance. Kom ihåg det när du skriver din bok- sex ska passa in i handlingen, inte ploppa upp för att ett visst antal sidor har passerats, och kan du inte få mig att tro att det finns en känsla mellan ett par utan sex, så tror jag inte på det MED sexscener heller, och personligen så behöver jag inga grafiska beskrivningar, jag har tillräckligt med fantasi för att föreställa mig vad som pågår bakom stängda dörrar.

Det blev långt detta. Ska vi sammanfatta? En bra bok, och rätt tidlös. Läs den. Detta var första vuxenboken jag läste av Eva Ibbotson, men lita på att det blir fler.

2 reaktioner på ”A countess below stairs.

  1. Jag hade helt ärligt ingen aning om att Eva Ibbotson hade skrivit vuxenböcker! Jag fick läsa författarnamnet på bokomslaget på bilden två gånger för att verkligen få det att gå in. Vilken kunskapsklyfta – och vad är det mer i världen jag inte vet som jag borde veta?
    I vilket fall som helst blev jag väldigt sugen på att läsa den här. Författaren, miljön, tiden, och så romance. Perfekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s